Wie is Satoshi Nakamoto?

Wie is Satoshi Nakamoto? Is hij één persoon of een groep mensen? De bedenker van Bitcoin-is een enigma. We weten nauwelijks iets van hem (of haar?). Zelfs de naam ‘Satoshi Nakamoto’ is pure fictie. Maar wat we weten over dit bijzondere persoon vind je in dit artikel.

Satoshi Nakamoto: de mysterieuze bedenker van Bitcoin

Bitcoin is wereldwijd fenomeen. Het is het kindje van Satoshi Nakamoto, die zo rond 2008 op het idee kwam om een wereldwijde digitale munt op de markt te brengen. Het doel? Wereldwijde transacties op een digitale, snelle, veilige en goedkope manier mogelijk maken. Die gedachte leidde in 2009 tot de geboorte van Bitcoin. Een jaar later vond de eerste van vele indrukwekkende koersstijgingen plaats. In 2010 steeg de waarde van één Bitcoin van 0,0008 naar 0,08 dollarcent. De persoon die verantwoordelijk was voor een hoop nieuwe crypto miljonairs? Satoshi Nakamoto. Meer weten we niet.

In rook opgegaan…

Satoshi Nakamoto is een pseudoniem dat wordt gebruikt door de persoon of personen die Bitcoin hebben gemaakt. In het proces van de oprichting van Bitcoin, creëerde Nakamoto ook de allereerste wereldwijde blockchain. Tot 2010 was Nakamoto nauw betrokken bij de groei van Bitcoin. Maar vlak daarna verdween hij uit beeld.

De identiteit van Nakamoto: de ‘heilige graal’ in de cryptowereld

Er is niet te achterhalen of Nakamoto iemand is of een team van individuen. Tientallen mensen hebben geprobeerd zijn identiteit te achterhalen, maar tot op heden is dat niet gelukt. We kunnen wel zeggen dat de identiteit van Nakamoto een soort ‘heilige graal’ in de cryptowereld is. Misschien heeft het zelfs meer belangstelling naar de ware identiteit van de Britse kunstenaar Banksy (ook een pseudoniem). In tegenstelling tot Banksy heeft Nakamoto echter nooit een verklaring in welke zin dan ook afgelegd. Hij is gewoon van de aardbodem verdwenen. Toch?

De betekenis van de naam Satoshi Nakamoto

Net als verschillende schrijvers die onder pseudoniem hebben geschreven, was Satoshi Nakamoto het pseudoniem dat werd gebruikt om de Bitcoin Whitepaper te schrijven. Een aantal crypto liefhebbers hebben de naam ontcijferd en ontdekt dat Satoshi staat voor ‘snel van begrip of slim’. Zijn achternaam Naka staat voor gereedschap of partnerschap, terwijl moto staat voor begin of structuur. Interessant!

Is Nakamoto wel Japans?

Als Nakamoto echt een persoon is, dan is hij/zij zeer teruggetrokken. Er zijn echter een aantal opvallende punten wat betreft de mysterieuze bedenker van Bitcoin. Zo leek dit persoon de Engelse taal zeer goed machtig. Zodoende gaan er geruchten dat hij of zij misschien wel uit het Westen afkomstig is, zoals Engeland of de Verenigde Staten. Toch wordt over het algemeen aangenomen dat Nakamoto een Japanse man is. Hoe dan ook is er voor een bepaalde nationaliteit nog geen enkel bewijs gevonden.

Onderzoek naar tijdstip

De aanname dat Nakamoto een Japanner is, wordt niet door iedereen onderschreven. De tijdstippen waarop de Bitcoin ontwerper in 2008/2009/2010 berichten schreef zorgt voor vertwijfeling. Stefan Thomas, een Zwitserse software ontwerper, bekeek de tijdstempels van elke forum post van Nakamoto op een online forum. Hij onthulde dat geen enkel bericht was geschreven tussen 2 en 8 uur overdag in Japan. In deze tijdsinterval zijn de meeste mensen wakker en actief. Het kan natuurlijk zijn dat Nakamoto een ongewoon dag en nacht ritme heeft, maar opvallend is het wel.

Een groep in plaats van een individu

Misschien is Satoshi Nakamoto niet eens één individu, maar meerdere. De inmiddels overleden computer veiligheidsonderzoeker Dan Kaminsky geloofde in deze theorie. Hij dacht dat Satoshi Nakamoto óf een groep van individuen is óf een briljant persoon die liever alleen gelaten wil worden. Ook de programmeur Laszlo Hanyecz denkt dat ‘Satoshi Nakamoto’ in werkelijkheid bestaat uit een groep mensen. Hanyecz heeft contact gehad met Nakamoto via e-mail, wat natuurlijk al een bijzonder feit is.

Whitepaper met ‘ik’ en ‘wij’ vorm

Gezien de complexiteit en precisie van het complete Bitcoin systeem zou je zeggen dat een team van individuen er aan heeft gewerkt. Kijk alleen al naar de uiterst ingewikkelde whitepaper. Bovendien staan er bepaalde passages in de whitepaper waarin Satoshi zichzelf zowel in de “wij” als “ik” – vorm beschrijft. Het pseudoniem is Japans, maar de white paper was geschreven in het Engels.

Is Satoshi geen meen man, maar een vrouw?

Sinds de komst van Bitcoin heeft Satoshi Nakamoto zijn stem laten horen in verschillende instellingen over de hele wereld. Het ziet er naar uit dat deze situatie zal voortduren tot iemand de werkelijke identiteit van dit bijzondere persoon onthuld. Men denkt vaak dat Satoshi een man is, maar wie weet is het wel een vrouw of een heel team van vrouwen. Wie zal het zeggen…

Medewerker(s) van de NASA

Sommige crypto fanaten zijn er heilig van overtuigd dat Satoshi Nakamoto een medewerker was van de National Protection Company (NSA). Verschillende andere crypto nerds denken dat een werknemer of een aantal werknemers van NSA niet de toestemming kregen om het idee van een digitale munt uit te voeren.

Of is Satoshi al overleden?

De allereerste Bitcoin-aankoop werd gedaan op 12 januari 2009 door een computersysteem onderzoeker genaamd Hal Finney. Hij staat bekend om het Reusable Proofs of Work (RPoW) systeem en wordt gezien als een van de grondleggers van Bitcoin.. Het feit dat Finney bijna een jaar in dezelfde gemeenschap woonde als waar Dorian Nakamoto (over hem hebben we het zometeen) woonde, heeft bijgedragen aan het idee dat hij wel eens het brein achter BTC zou kunnen zijn. Dit zou wel betekenen dat Satoshi Nakamoto al overleden is. Hal Finney overleed namelijk in 2014 aan de gevolgen van ALS.

Claims en geruchten over de identiteit van Satoshi

Is Satoshi Nakamoto een man van middelbare leeftijd uit Japan? Een team van knappe koppen? Een Brit, of toch een vrouw? We weten het gewoon niet. Het zou zomaar eens heel anders kunnen zijn dan wat we allemaal denken. De afgelopen jaren hebben een aantal personen verklaard Satoshi Nakamoto te zijn, waaronder:

  • Dorian Nakamoto: Woonde in dezelfde gemeenschap als Hal Finney. Hij heeft natuurkunde gestudeerd aan de Polytechnic universiteit in Californië. Zelf ontkent hij al jaren met klem de bedenker van Bitcoin te zijn.
  • Craig Wright: De tijden waarop deze Australische wetenschapper zijn berichten op een forum schreef komen overeen met de tijden waarin Nakamoto schreef. Bovendien schreef Wired Magazine een aantal jaren geleden dat Wright refereerde naar een cryptocurrency document voordat de Bitcoin whitepaper verscheen. Deze claims worden echter in twijfel getrokken en Ethereum-oprichter Vitalik Buterin heeft Wright zelfs een ‘oplichter’ genoemd. (in 2022 heeft de hoge rechter Craig Wright schuldig bevonden en heeft hier voor tientallen miljoenen boetes voor gekregen)
  • Nick Szabo: Introduceerde het idee van smart contracts al in een paper in 1996. Twaalf jaar later, in 2008, bedacht hij de digitale munt BitGold, dat geen succes bleek. In het boek Bitcoin: The Future of Money schrijft auteur Dominic Frisby dat hij een schrijfstijl expert liet kijken naar de teksten van Szabo en Nakamoto. Wat blijkt? Hun schrijfstijl komt opvallend veel overeen…

Hoeveel Bitcoin bezit Satoshi Nakamoto?

Net zoals het onmogelijk is om Nakamoto’s identiteit te achterhalen, is het ook moeilijk om te ontdekken hoeveel Bitcoin Nakamoto precies bezit. Naar schatting heeft hij er bijna 1 miljoen, dat wat tegenwoordig neerkomt op miljarden dollars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.