Wie is Craig Wright?

Craig Wright is een computerwetenschapper uit Australië die beweert dat hij Satoshi Nakamoto is, de raadselachtige uitvinder van Bitcoin. Wright vertelde aan de pers dat hij samen met computerbeveiligingsdeskundige Dave Kleiman betrokken was bij de creatie van de inmiddels wereldberoemde cryptocurrency. Kleiman is inmiddels overleden, maar Wright blijft de cryptowereld fascineren. Wie is hij?

Veel ervaring als computerwetenschapper

Craig Wright werkt op dit moment als wetenschapper bij nChain Inc, een blockchain onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf. Hij heeft veel ervaring als computerwetenschapper en is een vroege medewerker van het bedrijf The Bitcoin Project. Kortom: de kennis over software en crypto heeft hij zeker in huis.

Scepsis en geloof binnen de Bitcoin gemeenschap

De bewering van Wright dat hij Satoshi Nakamoto is zorgde voor veel scepsis binnen de Bitcoin gemeenschap. Gavin Andresen, een directeur van het bedrijf The Bitcoin Foundation, heeft via e-mail contact gehad met Satoshi Nakamoto is er ‘zonder twijfel van overtuigd’ dat Wright de mysterieuze bedenker van Bitcoin is.

Is Craig Wright wel of niet Satoshi Nakamoto?

Het tijdschrift Wired en de nieuwssite Gizmodo suggereerden als eerste dat Wright de Bitcoin had uitgevonden. Wired meende een aantal bewijzen te hebben, zoals verschillende documenten waarin verwijderde blogberichten van Wrights website stonden. Daarnaast was de redactie op de hoogte van een aantal e-mails die de identiteit van ‘Satoshi Nakamoto’ zouden weergeven.

E-mails van Wright

Gizmodo publiceerde een aantal e-mails van Wright waarin hij lobbyde voor wettelijke acceptatie van Bitcoin bij politieke figuren en overheidsinstellingen. In de e-mails zinspeelde hij op de mogelijkheid dat hij Nakamoto is. ‘Satoshi Nakamoto’ is een pseudoniem en niemand heeft enig idee wie er achter schuilt. De bedenker van Bitcoin verdween rond 2010 uit beeld en heeft al meer dan tien jaar niets meer van zich laten horen.

Verdwenen blogpost

Interessant genoeg zou Wright een blogpost hebben gepubliceerd waarin hij de lancering van Bitcoin aankondigde op 10 januari 2009. De blogpost is inmiddels verdwenen. In een ander stukje ‘bewijs’ zou Wright tegen zijn advocaten hebben gezegd dat hij al sinds 2009 in het bezit is van Bitcoin.

Cryptocurrency mining operaties

Naast de correspondentie van Wright wezen de publicaties ook een aantal zakelijke belangen die noodzakelijk zijn om cryptocurrency mining operaties te coördineren. Via zijn bedrijf Tulip Trading Limited (TTL) zou Wright maar liefst 1,1 miljoen Bitcoins beheren. Wired beweert dat er een document is, ondertekend door wijlen Dave Kleiman, waarin staat dat de Bitcoins voorlopig niet kunnen worden verplaatst.

Een van de snelste computers ter wereld

In het artikel van Wired staat ook dat Wright de Bitcoins mogelijk voor toekomstige investeringsdoeleinden zou bewaren. En er is meer. Tulip Trading zou verantwoordelijk zijn voor de 17e snelste supercomputer ter wereld: C01N. Het zou een snelheid hebben van 3,52 petaflops. (Een petaflop is 1.000 teraflops of een triljoen bewerkingen per seconde).

Fascinatie voor de Japanse cultuur

Wright staat bekend om zijn anti-autoritaire houding. Ook Satoshi Nakamoto had dit, wanneer we een blik werpen op de weinige berichten die van hem bestaan. Wright is in politiek opzicht een libertariër en dol op de Japanse cultuur. Omdat hij uit Australië komt is zijn Engels uiteraard uitstekend. Ook de forumberichten van Nakamoto zijn in correct Engels geschreven. Dat is op zijn minst opvallend te noemen.

Hoe kan Wright bewijzen dat hij Satoshi is?
Volgens crypto experts moet Wright in staat zijn om belangrijke taak uit uitvoeren om zijn claim dat hij Nakamoto is te staven. Dit betreft een bericht schrijven dat is ondertekend met een privésleutel. Een dergelijk bericht is beveiligd met cryptografie en kan alleen worden ontgrendeld met een publieke sleutel die overeenkomt.

Het favoriete nummer is 11

Gavin Andresen van de Bitcoin Project ontmoette Craig Wright in 2016 in een resort in Londen. Het doel? Definitief bewijzen dat Wright de wereldberoemde en mysterieuze Nakamoto is. Tijdens zijn ontmoeting moest Wright het bericht ‘het favoriete nummer van Andresen is elf’ onderteken met een privé sleutel die toebehoorde aan Nakamoto. Wright ondertekende het bericht op zijn eigen laptop en zette het over op een nieuw computersysteem met behulp van een USB stick van Andresen.

Handtekening geverifieerd

Na een klein foutje, waarbij Andresen plotseling beseft dat ze Wrights initialen waren vergeten toe te voegen, werd de handtekening geverifieerd door een software programma van Bitcoin genaamd Electrum. “Ik geloof dat Craig Steven Wright de persoon is die Bitcoin heeft uitgevonden,” schreef Andresen vervolgens op zijn eigen website.

‘Sociaal bewijs zegt genoeg’

Jon Matoni, een andere directeur van de Bitcoin Project beweert dat ook hij getuige is geweest van het cryptografisch bewijs dat Wright Satoshi is. Dit gebeurde nadat Wright een bericht ondertekende met een sleutel uit het eerste en negende blok van Bitcoin. “Het bewijs in sociaal opzicht, waaronder zijn unieke persoonlijkheid en vroege mails over Bitcoin en de Bitcoin whitepaper verwijzen naar Craig als de man achter Bitcoin’ zo schreef Matoni in een post op de website Medium.

Controverse blijft

De dag na zijn ontmoeting met Andresen postte Wright een bericht op de publieke blockchain van Bitcoin met tekst van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre. Het document was onvolledig en ondertekend met een privésleutel. Zowel Wired als Gizmodo zijn ervan overtuigd dat dit bewijst Wright Nakamoto is. Maar er is veel controverse rondom de computerwetenschapper.

Gelogen over doctoraat?

Er zijn een aantal beschuldigingen dat Craig Wright heeft gelogen over zijn academische referenties. Daarnaast schijnt hij te hebben gelogen over de partnerschappen van zijn bedrijf. Al met al maakt dit de zaak nog complexer. Het wordt er zeker niet duidelijker op. In een vroege versie van zijn LinkedIn profiel verklaarde Wright dat hij een doctoraat had behaald aan de Charles Sturt University in Australië. De universiteit vertelde echter aan Forbes Magazine dat ze helemaal geen doctoraat aan Wright hadden toegekend..

Supercomputer

Cloudcroft, het bedrijf van Wright, beweerde te hebben samengewerkt met Silicon Graphics International. Dit is high-performance computing bedrijf dat later werd overgenomen door Hewlett-Packard. Samen waren ze van plan om twee supercomputers te ontwikkelen die de wereld moeten vervoeren. SGI ontkende echter dat Cloudcroft een klant was en beweerde geen gegevens te hebben over de C01N supercomputer. Is Satoshi Nakamoto in werkelijkheid Craig Wright? Het blijft een mysterie…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.