Wat zijn stablecoins?

Ze veroveren meer en meer terrein op de cryptomarkt: stablecoins. Maar in een universum met honderden cryptocurrencies, wat is een stablecoin? Ze bieden kansen en zijn wellicht een goede investering voor individuele investeerders en bedrijven en organisaties met interesse in crypto.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins zijn een gedifferentieerde klasse van digitale valuta waarvan het hoofddoel is een lagere prijsvolatiliteit te bieden door gebonden te zijn aan een of meer reservemiddelen. De cryptomarkt kent honderden stablecoins, waaronder:

 • Tether
 • USD Coin
 • DAI
 • Binance USD
 • Paxos Standard
 • PAX Gold
 • HUSD
 • sUSD
 • Gemini Dollar

Update: er zijn op dit moment al ruim 30 stablecoins beschikbaar en dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen.

Wat zijn reserves?

Reserves zijn financiële activa, aangehouden door centrale banken, of organisaties die hun waarde voor de samenleving schatten. Een reserve dient gemakkelijk beschikbaar te zijn voor monetaire autoriteiten, dient een extern fysiek activum te zijn dat tot op zekere hoogte door beleidsmakers kan worden gecontroleerd, en dient gemakkelijk overdraagbaar te zijn. Dollars bijvoorbeeld zijn, evenals goud, voorbeelden van reservemiddelen.

Hoe werken reserve valuta’s?

De belangrijkste redenen voor de prijsstabiliteit van fiat valuta’s zijn de reserves die ze ondersteunen. Dit zijn reserve tegoeden en tijdige marktacties door controlerende autoriteiten zoals centrale banken. Omdat fiat valuta’s gebonden zijn aan een onderliggende waarde, zoals goudreserves die als garantiemechanisme fungeren, zijn hun koersen over het algemeen minder gevoelig voor grote volatiliteit.

Hoge volatiliteit en adoptie van Bitcoin

Dit hoge volatiliteit scenario is precies een van de componenten die de adoptie van Bitcoin als dagelijks betaalmiddel in de weg staat. De hoge volatiliteit die zich in een periode van enkele uren kan voordoen, maakt de cryptocurrency volgens critici ongeschikt voor gebruik als betaalmiddel. Personen die het verkopen en kopen kunnen immers verliezen op de beurs, wat indruist tegen het principe van monetaire waarde reserve op de beurs. Gebruikers verliezen het vertrouwen in het activum door de onzekerheid over de toekomstige koopkracht van het activum.

Wat zijn de doelen van stablecoins?

Stablecoins zijn volgens crypto experts overal ter wereld veelbelovend. Ze hebben een aantal belangrijke doelen, die wij even voor jou op een rijtje hebben gezet:

 • Het creëren van stabiliteit tussen cryptocurrency handelsparen.
 • Het beperken van de risico’s op markt instabiliteit.
 • Het gebruik bij dagelijkse transacties, zonder verlies van vertrouwen door verlies van koopkracht.

Welke typen stablecoins bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten stablecoins. Sommige zijn gedekt door grondstoffen, terwijl andere als onderpand dienen voor cryptocurrencies. Weer andere stablecoins hebben geen onderpand en worden ‘uncollateralized’ genoemd.

Wat zijn door grondstoffen gedekte stablecoins?

Door grondstoffen gedekte stablecoins zijn gedekt door inwisselbare activa, zoals edele metalen. Goud is een courant gedekt metaal, maar ook onroerend goed, olie en manden met diverse activa, zoals een reeks edele metalen, worden gedekt.

Waarom hebben deze stablecoins echt waarde?

Houders van dit type stablecoin bezitten in wezen een tastbaar bezit dat echte waarde heeft – iets wat veel cryptocurrencies niet hebben. Er is zelfs de mogelijkheid van waardestijging in de loop van de tijd als gevolg van de waardering van onderpand, wat de stimulans voor mensen om deze cryptocoins te houden en te gebruiken vergroot.

Stablecoins als onderpand onderpand in cryptocurrencies

Dit type zijn de digitale munten die door andere digitale munten worden gedekt. Hierdoor kan de door crypto’s ondersteunde stablecoin veel meer gedecentraliseerd zijn, aangezien alles op het blockchain platform wordt uitgevoerd.

Stablecoins zonder onderpand

Het laatste type stablecoins zijn ‘uncollateralized’ wat betekent dat ze nergens door gedekt zijn. Dit lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, omdat het immers als een stablecoin wordt bestempeld. Een voorbeeld van dit “verschijnsel” is de Amerikaanse dollar. Tientallen jaren geleden werd de munt gedekt door goud, maar dat is niet langer het geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.