Wat zijn Decentrale Applicaties (d’Apps)?

Software kun je op een decentrale manier opslaan en uitvoeren. Dit is een mogelijkheid die wordt aangeboden door Blockchain. Wij zullen je in dit artikel precies uitleggen wat dit inhoudt, de redenen waarom het interessant is en alles wat je moet weten over een decentrale applicatie, ofwel een d’App.

Merendeel opgeslagen op centrale servers

Op internet draaien ontzettend veel applicaties, het merendeel van deze applicaties worden op centrale servers opgeslagen. Deze applicaties worden daarnaast ook beheerd door een bedrijf en dit bedrijf heeft de macht om te beslissen over welke kant de app heen gaat. Dit is anders bij decentrale applicaties, in het Engels ‘decentralized applications’ (D’apps) genoemd.

Gedecentraliseerd in de praktijk

Een Decentrale applicatie draait, zoals we hierboven al aangaven, door middel van de blockchain. Omdat de applicatie decentraal is, betekent dit dat de applicatie niet wordt beheerd door een enkel bedrijf. Een praktijkvoorbeeld: Twitter. Hier zit natuurlijk een bedrijf achter. Dit bedrijf heeft samen met de personen die bij het bedrijf betrokken zijn de macht. Dit betekent dat deze mensen beslissen over alles wat er op het platform gebeurd. Ze kunnen bijvoorbeeld mensen of post die ze niet aan staan, of die niet stroken met hetgeen waar de machthebbers voor staan verwijderen.

Meerdere personen bepalen richting van een project

Twitter is al een aantal keren van het feit beschuldigd dat ze mensen van het platform verwijderd zouden hebben en mensen voortrekken die een bepaalde politieke voorkeur hebben. Of het wel of niet waar is daar gaat het niet om. Het is echter wel een goed voorbeeld van de werking van een centrale app. Er is een bedrijf en de personen die betrokken zijn bij dit bedrijf beheren het platform en beslissen welke richting het opgaat.

Wat als Twitter decentraal zou zijn?

Als er een decentrale versie van Twitter zou zijn werkt dit heel anders. Met de hulp van de blockchain op de achtergrond zou deze Twitter versie dan werken. Wat dit betekent? Alles wat geplaatst wordt op het platform zou altijd online blijven staan. De blockchain is waar het staat opgeslagen en dit kan niet meer veranderd worden. Doordat je dit niet meer kunt wijzigen is censuur hierdoor uitgesloten.

Andere koers bij decentraal project

Nog een verschil is hoe de koers van een project wordt bepaald. Zoals hierboven al werd gezegd bepalen bij een centrale applicatie de machthebbers welke weg het project zal gaan inslaan. Dit moet bij een decentrale applicatie besloten worden door middel van een overeenstemming. Deze overeenstemming moet verkregen worden met de meerderheid van de personen die aan het netwerk meewerken. Alleen op die manier wordt de richting bepaalt van het project. De ontwikkeling van Bitcoin ging precies zo. Bitcoin had geen CEO die besloot wat er gebeuren ging, er moest onder de werknemers een koers worden bepaald door middel van een overeenstemming.

Open-source code

Doordat de code van Bitcoin open-source is, kan iedereen de aangebrachte wijzigingen bekijken in de code. Op die manier weet iedereen precies waar hij/zij aan toe is en komen er geen verrassingen. Bij een centrale applicatie is de code vaak geen open-source en hierdoor is de code dus niet altijd in te zien.

Zijn decentrale apps beter dan centrale apps?

Doordat decentrale applicaties geheel open-source zijn en iedereen de code kan inzien, is het dus mogelijk dat wanneer het nodig of gewenst is, iedereen zijn/haar aandeel kan bijdragen. Doordat een D’App niet wordt beheerd door een specifiek bedrijf of om een centraal punt staat en iedereen de code kan inzien is er veel minder ruimte en kwetsbaarheid in de D’App. Dat betekent dat een decentrale applicatie minder gevoelig is voor vergissingen en fouten. D’Apps gebruiken geen centrale servers, dit zorgt ervoor dat er tussen de gebruikers en de ontwikkelaars een directe verbinding is. Door die directe verbinding kunnen derde partijen (overheden en/of bedrijven) niet zomaar de toepassing(en) censureren, uitschakelen of verwijderen.

Bestaan er verschillende d’Apps?

Er is eigenlijk niet een precieze definitie van een d’Apps. De blockchain technologie en decentrale applicaties staan in het midden van ontwikkeling en dit is pas het begin. Op dit moment zijn de decentrale applicaties onder te verdelen in drie verschillende soorten:

1 Transacties

Het verzenden en het ontvangen van cryptocurrencies staat centraal bij type 1 d’Apps. Deze type 1 d’Apps worden dan ook door de meerderheid gebruikt voor geldtransacties. Deze decentrale applicatie is er een die is uitgerust met een eigen blockchain. Het succesvolste voorbeeld hiervan is natuurlijk de bitcoin.

2 Smart contracts

Deze type 2 d’App is een decentrale applicatie en virtuele valuta die met elkaar gecombineerd zijn. Deze categorie 2 d’App maakt gebruik van het blockchain netwerk van de type 1 d’App en in principe zijn dit softwareprogramma’s die virtuele tokens gebruiken. Externe informatie van buiten het blockchain netwerk wordt hierbij nauw verbonden met informatie. De netwerk interne gedistribueerde servers worden voor het verstrekken van cryptografische data ingezet.

3 Utility

Categorie 3 betreft soms protocollen, maar maakt ook gebruik van het protocol categorie 2. Deze D’apps type 3 hebben daarnaast ook unieke tokens die kunnen uitgevoerd worden binnen een blockchain netwerk en geldt niet als investering maar heeft een specifiek doel die vervuld wordt binnen het netwerk. Het inzetten van 1 token staat bijvoorbeeld gelijk aan 1 stem.

Gemaakt voor specifieke taken
Deze type 3 D’App maakt gebruik van een specifieke software die speciaal gemaakt is voor taken zoals bijvoorbeeld ‘stemmen’. Dit is een proces dat vrij ingewikkeld is en ervoor zorgt dat binnen het netwerk overeenstemming op de goede manier loopt. Deze d’App zou in de nabije toekomst wel eens heel interessant kunnen worden voor politieke verkiezingen. Wordt het goed toegepast, dan kan het stemproces veiliger en efficiënter verlopen.

Conclusie: Waarom is het gebruik van d’Apps een goed idee?

d’Apps hebben veel potentie. Zo kunnen ze voor diverse doelen gebruikt worden. In landen waar veel censuur wordt gebruikt kan een decentrale applicatie uitkomst bieden als er informatie wordt verwijderd. Alles wordt op de blockchain opgeslagen en dus is het onmogelijk om dan nog berichten te verwijderen. Voor mensen die in landen wonen met een beperkte vrijheid van meningsuiting kan dit erg waardevol zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.