Wash trading is een procedure waarbij een belegger handelt in crypto en/of aandelen aan de hand van misleidende info op de markt. Soms wordt wash trading uitgevoerd door een investeerder of een broker. In bepaalde gevallen werken ze zelfs samen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over wash trading.
Wat is wash trading?
Wash trading is een manier van marktmanipulatie en daarom illegaal. Het is een proces waar zowel de makelaar en handelaar of zelfs grote investeerders gaan samenwerken met foute bedoelingen. Er wordt misleidende informatie toegediend aan de markt. Hoe gebeurt dit precies? Dit wordt gedaan door bepaalde personen die een effect zowel aankopen en verkopen met als doel de waarde te doen stijgen.
Wat gebeurt er tijdens wash trading?
Bij wash trading worden nep transacties uitgevoerd. Zo wordt er een hogere vraag op de markt gevormd. Wash trading vind je zowel op de aandelen en cryptocurrency markt. Het wordt door high-frequency traders uitgevoerd met zeer snelle computers die een snelle internetverbinding hebben.
Speciaal algoritme
De computers die worden gebruikt voor wash trading maken gebruikt van een speciale algoritme. Deze algoritme kan heel snel aandelen of cryptocurrency munten traden. En wel met een snelheid van duizenden trades per seconde. Dit is een groot probleem voor regelgevers, want het wordt steeds moeilijker om de trades te controleren en te reguleren.
Wat zijn de kenmerken van wash trading?
Wash trading is in veel landen illegaal. Sterker nog, de belastingbetalers in de Verenigde Staten mogen verliezen die voortvloeien uit wash trading niet van hun bruto inkomen aftrekken. Helaas komt wash trading maar al te vaak voor. Bij deze een aantal kenmerken van wash trading:
Er is sprake van misleidende gegevens
Wash trading is een verboden soort handel waarbij zowel een broker als een belegger samenspannen om winst te maken door misleidende gegevens aan de markt door te geven.
Waarom vindt wash trading plaats?
De reden voor wash trading is om de waarde van de aandeel of cryptomunt flink te laten stijgen. Er wordt dan een valse interesse erin gecreëerd waardoor de prijs duurder wordt. Met deze manipulatie kunnen ze kunnen zwaar profiteren van short selling.
Wat houdt short selling in?
Short selling is een strategie. Hier gaat een belegger aandelen of cryptomunten lenen van een makelaar. Vervolgens wordt het dan verkocht tegen een zeer hoge prijs. Dit met de gedachte dat de waarde zal dalen. Als de waarde daadwerkelijk daalt kunnen de beleggers dezelfde hoeveelheid aandelen of cryptomunten terug kopen. De makelaar wordt dan terugbetaald. De belegger heeft dan een winst gemaakt die hij kunt behouden.
Door wie en waarom wordt wash trading gebruikt?
Wash trading wordt vaak toegepast door handelaren en de makelaars die samen werken. De kleinschalige of grootschalige beleggers. Zij doen zich voor als de koper en verkoper van een bepaald soort effect. Wat de nep transacties creëert en zo de markt misleid. Als laatst hebben we de crypto exchanges. Er wordt hier gebruik gemaakt van een tal van trading bots. De trades vinden dan plaats op de platform van de crypto exchange.
Hoe herken je wash trading?
Wash trading werd voor het eerst verboden door de federale overheid na de goedkeuring van de Commodity Exchange Act in 1936. Deze wet wijzigde de Grain Futures Act en vereiste dat alle handel in grondstoffen op gereglementeerde beurzen plaatsvond. Vóór de verbanning ervan in de jaren 1930 was wash trading een populaire manier voor personen die aandelen manipuleren om de interesse in een aandeel te doen groeien in een poging de waarde op te pompen. Op die manier konden deze manipulatoren geld verdienen met het short gaan van het aandeel.
Wash trading en crypto
Wash trading speelt een groot rol in cryptocurrency en blockchain. Dit is een feit en we hebben het gezien in verschillende blockchain rapportages en onderzoekingen. Het is dus zeer belangrijk om onderzoek te doen voordat je gaat investering in cryptocurrency. Je zult naar verschillende factoren moeten kijken om de juiste keuzes te maken.
Wash trading en wetgeving
De regelgeving van de Commodity Futures Trade Commission (CFTC) verbiedt crypto brokers om profiteren van wash trades, zelfs als ze beweren dat ze niet op de hoogte waren van de intenties van de handelaar. Brokers moeten daarom hun klanten grondig onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze aandelen op een eerlijke manier in een bedrijf kopen
Wash trading: een praktijkvoorbeeld
Wash trades zijn in wezen trades die elkaar opheffen en geen commerciële waarde hebben. Ze worden gebruikt in verschillende handelssituaties. Een goed voorbeeld is het LIBOR schandaal om broker te betalen die de LIBOR indieningspanelen voor de Japanse Yen manipuleerden. Volgens de Britse financiële autoriteiten voerden handelaars negen wash trades uit met een brokerskantoor om 170.000 pond aan vergoedingen te genereren als beloning voor zijn rol in het manipuleren van de LIBOR-tarieven.
Valse volumes voor een aandeel
Wash trades kunnen ook worden gebruikt om valse volumes voor een aandeel te genereren en de prijs ervan op te drijven. Stel je voor dat een handelaar en een bedrijf samenspannen om een aandeel snel te kopen en te verkopen. Zij profiteren ervan, maar investeerders die (te) laat instappen lijden alleen maar verlies. Oppassen geblazen dus!
Geef een reactie