Wat is stop-loss?

Al eerder schreven wij over FOMO. Het kan ervoor zorgen dat mensen investeren op basis van gevoel in plaats van logisch redeneren. Dit kan een grote zeepbel en flinke verliezen veroorzaken. Zoals gezegd vormt een stop-loss order vaak een goede oplossing. In dat geval verkoop je een aandeel bij het bereiken van een bepaalde koers. In dit artikel vertellen we je graag nog meer over stop-loss.

Wat is een stop-loss?

Om een stop-loss order echt te begrijpen moet je kijken in de praktijk. Stel je voor dat een belegger 500 aandelen van een bedrijf ontvangt voor 100 euro. Hij plaatst vervolgens een stop-loss order voor nogmaals 90 euro. Helaas rapporteert het bedrijf dit keer vreselijke resultaten qua inkomsten en duikt het aanbod met meer dan 50 procent naar beneden. Wanneer de markt weer open gaat, wordt de stop-loss van de belegger geactiveerd. De order wordt uitgevoerd tegen een koers van 49.50 dollar.

Wat gebeurt er bij een stop-loss?

Een stop-loss order bepaalt dat een aandeel gekocht of aangeboden moet worden wanneer het een bepaalde koers bereikt die de zogeheten stop-loss koers genoemd wordt. Zodra aan de stopprijs is voldaan, wordt de stop-loss order een marktorder en wordt deze bij de volgende aangeboden kans uitgevoerd. In de meeste gevallen worden stop-loss orders gebruikt om verliezen te stoppen wanneer de koers van een bepaald aandeel daalt.

Waarom is een stop-loss belangrijk?

Handel je in crypto? Dan is het raadzaam om een zogenoemde stop loss order in te stellen. Dit betekent dat als je dit instelt jou sell order automatisch geactiveerd wordt als een munt daalt naar een bepaalde waarde. Deze waarde kun je zelf instellen, maar natuurlijk speelt ook het handelsvolume mee. Je moet de stop loss ruimer zetten wanneer een cryptomunt minder volume heeft, hierdoor beweegt de prijs namelijk sneller. Dit is een perfecte manier om je risico bij verlies te beperken en hoef je niet continu de koers te checken.

Tip: Vermijd traden op basis van emotie

Het is belangrijk dat je een keuze maakt die gebaseerd is op ratio en geen emotie. Sentimentaliteit rondom een munt neem je onbewust mee in je beslissing, maar met een stop loss order is dit anders. Doordat je de order vooraf plaats zal je minder trading keuzes op basis van emotie maken.

Waarom gebruiken crypto beleggers stop-loss?

Crypto beleggers gebruiken een stop-loss order om hun winsten veilig te stellen. Het elimineert het risico dat een order niet wordt uitgevoerd als het aanbod blijft dalen, vanwege het feit dat het een marktorder wordt. Een stop-limit order wordt uitgevoerd wanneer de koers onder de stopkoers daalt.

Hoe plaats je een stop-loss?

Met een stop loss order bericht je jouw broker waarin je de opdracht geeft om een verliezende plaats te sluiten, vooraf stel je in wanneer je dit wilt doen. Het is natuurlijk belangrijk dat de stop loss, als je deze inzet, op het moment in gaat dat jou munt die door jouw vastgestelde prijs bereikt heeft. Stel je koopt een munt van 0.024BTC en je zet vervolgens direct een sell order zet van 0.021 BTC houdt dit dus in dat deze direct weggaat voor dat bedrag. Dat is best een prijzige stunt. Op dat moment kun je een stop loss inzetten.

Limit-order

De sell order laat zich pas zien als de munt een specifieke waarde bereikt heeft. Je kunt een limit order instellen op een munt dat betekent dat je een order plaats op het orderboek, zodra de marktprijs jouw vastgezette limiet bereikt wordt deze order uitgevoerd.

Munt terugkopen voor lagere prijs

Niet alleen minimaliseer je jouw verlies met een stop loss, maar ook kun je dan de munt weer terug kopen voor een lagere prijs. Je kunt een buy order plaatsen als de prijs in een daling zit, maar je het geloof nog in de munt nog niet kwijt bent. Het is wel belangrijk dat je de beslissing maakt op basis van het maken van een analyse met betrekking tot de koers en fundamentals.

Wat zijn de voor- en nadelen van een stop-loss?

Een verkooporder is een order waarbij een klant van een broker eist dat hij een aandeel op de markt brengt als het onder een bepaalde stopkoers daalt. En dan hebben we tenslotte nog de buy stop order. Daarbij wordt de stop koers vastgesteld over de bestaande marktwaarde. Wees je bewust van het feit dat de stop-loss zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

Voordelen stop-loss

  • Dit ordertype werkt onmiddellijk wanneer een aandeel daalt.
  • Je lijdt geen verlies, zolang de koersen niet dalen onder je stop-loss.
  • De volgorde is aan te passen. Je kunt elk stop-loss percentage bepalen die je wilt.
  • Er is geen extra prijs voor het plaatsen van een stop-loss order.

Nadelen stop-loss

  • Er is geen garantie dat je de koers van uw stop-loss order zult krijgen.
  • Sommige brokers staan geen stop-loss orders toe voor bepaalde voorraden of exchange-traded funds (ETF’s).

Zo minimaliseer je de risico’s van een stop-loss

Een stop loss klinkt ideaal, maar er zit wel een risico aan. Want als je jouw stop loss order verkoopt en de munt stijgt, dan is de kans erg groot dat je flink baalt. De cryptomarkt is erg volatiel dus dit is een situatie die zich geregeld voordoet. Het is daarom erg belangrijk dat je genoeg ervaring opdoet zodat je dit kunt handelen. Bestudeer hoe de koers van een munt verloopt, zet met de helft of de kwart van je munten een stop loss en verdiep je in koersbewegingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.