Wat is Proof of Work?

Op het moment dat twee personen hetzelfde saldo op hetzelfde moment ontvangen spreekt men van dubbele uitgaven op de crypto markt. Er zijn bepaalde mechanismen die dubbele uitgaven tegelijkertijd kunnen voorkomen, een daarvan is “Proof of Work”. Wat is het precies en hoe werkt het? Lees snel verder!

Wat is Proof of Work?

Het is als ware een extra beveiligingsmechanisme om gekopieerde uitgaven tegen te houden en om te voorkomen dat de digitale geldmarkt ineenstort. In 2008 werd PoW geïntroduceerd op de markt. Het is een algoritme die dubbele uitgaven voorkomt. Dubbele uitgaven worden meerdere keren tegelijk uitgegeven. Het gaat om dezelfde munten en hetzelfde saldo. Het geld wordt digitaal gedupliceerd. Dit is echter niet mogelijk met fysiek geld. Een saldo kan door persoon worden doorgemaild naar vele andere personen die ook over dat saldo kan beschikken. Het geld wordt zo gekopieerd en hetzelfde geld wordt dus overal uitgegeven.

PoW voorkomt gekopieerde valuta

Door de geld bestanden niet direct als echt geld te laten gelden maar eerst naar een blockchainplatform te sturen en toe te voegen kan worden voorkomen dat het niet zomaar door iedereen kan worden uitgegeven. De PoW algoritmes beveiligen het geld dus. Mensen kunnen alleen volgens de regels spelen met de cryptografie en speltheorie en niet eindeloos geld naar elkaar doorsturen. De transacties moeten worden bevestigd voordat ze kunnen worden uitgegeven. Andere gebruikers kunnen er zo niet bij en ze ook niet uitgeven.

Blockhash

De transacties worden in blokken opgedeeld en wordt zo weer uniek voor elke gebruiker die apart kandidaat blokken vormen die moeten worden bevestigd voordat ze kunnen worden uitgegeven. Mensen maken een zogeheten blokhash aan met unieke data die wordt ingevoerd. Tevens is dit proces onomkeerbaar. Invoer en uitvoer dienen overeen te komen als data via de has wordt ingevuld.

Nonce

Een hash dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Je kunt dit alleen controleren en desnoods de hash aanpassen. De uitvoer kan zo niet worden voorspeld. Je hashed alles samen tot een block. Ook moet je de hash van gegevens voorzien die variabel zijn om te voorkomen dat de output steeds hetzelfde wordt. De zogeheten “Nonce” zorgt dat de nummers telkens anders zijn.

Mining

Mining is het vervormen van de hash met variabelen. Iedere keer is de uitkomst anders. Zo kun je makkelijker een hash vinden die aan voorwaarden voldoet die vaststaan in een bepaald protocol zonder bekende uitkomst. Zo kun je een nieuw block toevoegen. Het is dus geheel blind gokken totdat je de juiste hash vindt.
Dan kun je pas een nieuw block toevoegen. Maar: hoe sneller het netwerk, hoe lastiger dit gaat.

Geen mogelijkheid om vals te spelen

Andere gebruikers kunnen jouw handtekening van de transactie vergelijken met de hoofdsleutel. Als deze overeenkomt mag je transacties uitgeven. Het draait erom of de input som hoger is dan de som van de output. Je hebt niet meer uit te geven dan je kunt uitgeven. Blocks kunnen over ongeldige transacties beschikken die worden afgewezen. Valsspelen wordt zo bemoeilijkt en eerlijkheid wordt beloond.

Bescherming private keys

Een belangrijk onderdeel van PoW is de zogeheten private key cryptografie. Dit is een beveiligingssysteem om jouw private keys te beschermen. Door cryptografie zijn ze niet te raden of te gebruiken door anderen. Dat geeft ongetwijfeld een veilig gevoel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.