Wat is Proof of Work en Proof of Stake?

Om een hash puzzel op te lossen gebruiken miners een mechanisme genaamd ‘Proof of Work’. Dit houdt in dat miners geavanceerde computers gebruiken om cryptomunten te creëren. Dit kost echter zeer veel energie en zodoende is er inmiddels een duurzamer alternatief gevonden: Proof of Stake. Het gebruikt een wiskundige formule om te bepalen hoeveel munten er in omloop zijn en hoeveel munten er precies gecreëerd. Het valideren van transacties en de creatie van blokken op de blockchain vindt plaats als gebruikers hun cryptomunten ‘staken’. Dit betekent dat ze hun cryptomunten langere tijd inzetten/bewaren. Hoe meer cryptomunten een gebruiker bezit, hoe groter de kans dat dit persoon de transacties mag verifiëren. Het is een complex proces om te bepalen wie de beloning krijgt, maar ook veiliger en duurzamer.

Wat is een block reward?

De eerste miner die een hash maakt met het juiste aantal nullen vooraan ontvangt een beloning in de vorm van crypto. Dit staat ook wel bekend als de ‘block reward’ en is gebaseerd op het aantal oplossingen dat gevonden werd. Het betreft een vast bedrag aan Bitcoins dat gegeven wordt aan de miner die het blok Het aantal Bitcoins dat wordt toegekend hangt echter af van het aantal oplossingen dat gevonden is.

Block halving

Bij de wereldberoemde cryptocurrency Bitcoin was het aantal munten dat per blok gegenereerd werd oorspronkelijk 50 Bitcoins. Tegenwoordig kun je je dat bijna niet meer voorstellen. De populaire cryptomunt wordt elke 210.000 blokken gehalveerd, om de vier jaar ongeveer. Dit betekent dat miners minder beloning in Bitcoin ontvangen voor hun werk.

Waaruit bestaat een blok nog meer?

Om een block reward te krijgen, moet de miner een blok oplossen. Een blok is een verzameling transacties. Deze transacties worden gegroepeerd in een blok. Een blok bevat een tijdstempel, een hash waarde en een verzameling transacties. Het tijdstempel is een referentiepunt dat het tijdstip bepaalt waarop het blok gegenereerd werd. De hash waarde is een unieke identificatie die het blok identificeert.

Tijdstempels

De transacties in het blok worden gegroepeerd op basis van hun tijdstempels. De tijdstempels geven de volgorde aan waarin de transacties hebben plaatsgevonden. Als twee transacties bijvoorbeeld binnen een paar seconden na elkaar binnenkomen, worden ze in hetzelfde blok gegroepeerd

Wat is een nonce?

Miners willen uiteraard graag een beloning ontvangen voor hun harde werk. Daarom is de snelheid waarmee mining machines kunnen uitrekenen welke nonce juist is van belang. Telkens als de machine een nieuwe nonce probeert, moet hij de informatie opnieuw doornemen om te zien of de hash overeenkomt met het benodigde aantal nullen. Daarom hangt de snelheid waarmee de machine een blok hasht vooral af van zijn hashrate. Dit is kort samengevat het aantal hashes dat hij in een seconde kan uitvoeren.

Waarom neemt de moeilijkheidsgraad van minen toe?

Bovenop dit alles verandert het probleem van het vinden van de passende nonces elke 2016 blokken of gemiddeld elke 2 weken. De reden daarvoor is simpel. Naarmate er meer Bitcoin miners online komen gaat het minen steeds sneller. Er zijn immers steeds meer apparaten die nonces proberen, waardoor de kans dat ze de juiste nonce ontdekken toeneemt.

Om dit tegen te gaan richt Bitcoin zijn moeilijkheidsgraad zo in dat er elk uur gemiddeld zes blokken gemijnd worden. Dit is precies de reden waarom in de begindagen van Bitcoin gewone computersystemen met een lage hashrate gebruikt konden worden. De situatie is tegenwoordig heel anders. De meeste mijnwerkers gebruiken zogeheten ‘Application-specific integrated circuits’ (ASIC) om te minen. Deze hebben een zeer hoge hashrate

Kun je zelf nog minen?

Misschien ben je door ons stuk over minen wel heel enthousiast geworden over dit bijzondere proces en wil je er zelf ook aan beginnen. We willen graag eerlijk zijn en hebben dan ook slecht nieuws voor je: dat gaat erg lastig worden. Het is niet onmogelijk om nog Bitcoins te gaan minen, maar wel erg lastig. Het oplossen van een Bitcoin block is zeer complex. Bovendien zal de moeilijkheidsgraad wanneer als het aantal transacties blijft stijgen. En gezien de toenemende populariteit van Bitcoin is dat een reëel scenario. En dat is nog niet alles. Zo is de hardware die je tegenwoordig moet gebruiken om Bitcoin te minen vrij duur. Dit heeft te maken met de hoge CPU, waardoor de energiekosten voor het minen torenhoog zijn. Zodoende voeren Bitcoin mining bedrijven hun activiteiten tegenwoordig uit in grote fabrieken.

Wat is een mining pool?

Zelf cryptocurrencies minen is dus een complexe, dure en tijdrovende taak. Maar gelukkig betekent dit niet dat het creëren van crypto helemaal onmogelijk is. Je kunt namelijk ook deelnemen aan een zogeheten ‘mining pool’. We vinden dit belangrijk om te benoemen omdat het laat zien hoezeer de gemeenschap betrokken is bij crypto. Mining pools zijn in feite een aantal computers die allemaal samenwerken om je kansen op een blokbeloning voor een bepaalde cryptocurrency te vergroten. Hoe meer computers mijnen, hoe groter de kans dat je een blokbeloning krijgt.

Hoe werkt een mining pool?

Wie lid wordt van een mining pool, krijgt van de eigenaar een adres geven waar je je geminde blokken naartoe kunt sturen. Hij of zij geeft je ook de software die je op je computer kunt draaien om hen te helpen bij het minen. Als je eenmaal bij een mining bent aangesloten, kun je die op elk moment verlaten. Als je besluit te vertrekken, stop je gewoon met minen en verlies je geen crypto. Wil je later weer lid worden van dezelfde mining pool? Geen probleem, maar dan moet je wel dezelfde software downloaden die je eerder had. Dit omdat de eigenaar van de pool geen informatie over jouw account heeft.

Wat is het voordeel van een mining pool?

Mining pools zijn voor iedereen die dat wil toegankelijk. Sterker nog: je kunt je zelfs bij meerdere pools tegelijkertijd aansluiten en meteen met minen binnen. Wie lid wordt van een mining pool geeft in principe toestemming om zijn of haar hardware te gebruiken voor het delven van de cryptocurrency waar ze in geïnteresseerd zijn. Zo kun je je concentreren op het minen van cryptocurrencies in plaats van dat je meerdere dure mining rigs moet opzetten en onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.