Wat is mining?

Inmiddels heb je enige kennis van blockchain en cryptocurrencies. Maar digitale munten komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Nee, ze moeten worden gecreëerd. Dit gebeurt door middel van ‘mining’. Dit proces heeft alles te maken met de al eerder genoemde ‘hash’. Voordat een blok aan de blockchain kan worden toegevoegd moet de informatie erin gebruikt worden om een hash te maken. Miners doen dit door een wiskundige formule op de informatie in het blok toe te passen. Dit verandert de informatie in een hash, die lijkt op een reeks willekeurige letters en cijfers. De miners gebruiken ook de hash van het vorige blok om de hash van het blok te genereren.

Kan een blok vervalst worden?

Het bovengenoemde systeem voorkomt dat mensen met de blockchain knoeien en fraude plegen. Stel je voor dat iemand probeert om een transactie te vervalsen door een blok dat al in de blockchain staat te veranderen. In dat geval probeert wordt geprobeerd om de hash van het blok te veranderen omdat het de informatie van het blok gebruikt om het te genereren. Iemand controleert vervolgens de authenticiteit van het blok door er een hashing algoritme op uit te voeren. Het resultaat? Men stelt dat het verschilt van de hash en dit is een teken dat er sprake is van vervalsing. Het is duidelijk te zien dat het blok anders is omdat de hash van het gemanipuleerde blok verschilt van de hashes van de blokken daarna.

Waarom is het maken van een hash zo ingewikkeld?

Het maken van een hash is in principe heel gemakkelijk voor computers. Het Bitcoin netwerk maakt het ze echter lastiger zodat niet alle Bitcoins heel snel gemined worden. Het doet dit door alleen hashes te accepteren met een bepaald aantal nullen aan het begin.Elke hash is uniek. Om een hash te veranderen moet je de informatie veranderen die gebruikt is om hem te maken. Miners doen dit door willekeurige stukjes gegevens aan het blok toe te voegen, nonces genaamd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.