Wat is marketcap?

Marktkapitalisatie is de totale waarde van alle uitzonderlijke aandelen van een onderneming tegen de huidige marktwaarde. Het wordt gebruikt om bedrijven te evalueren en om hun marktprijs te herkennen.

Wat is de marketcap?

Marktkapitalisatie, of “market cap” is de geaccumuleerde marktprijs van een bedrijf. Aangezien het staat voor de ‘marktwaarde’ van een bedrijf, wordt het berekend op basis van de huidige marktwaarde (CMP) van haar aandelen en alle aandelen Market cap wordt ook gebruikt om de omvang van bedrijven te vergelijken en te classificeren voor investeerders.

Hoe bereken je de marketcap?

Market cap wordt berekend door de aandelen van een bedrijf te vermeerderen met de huidige marktwaarde van één aandeel. Gegeven dat een bedrijf wordt vertegenwoordigd door X aantal aandelen, staat het vermeerderen van X met de kostprijs per aandeel voor de volledige marktwaarde van het bedrijf. De aandelen beschrijven het aanbod van een onderneming dat momenteel in handen is van al haar investeerders, die vaak afkomstig zijn uit bedrijven.

Munten in circulatie

Om de market cap van een cryptocurrency netwerk te berekenen moeten we weten hoeveel munten er in circulatie zijn. We gaan de totaal aantal munten vermenigvuldigen met de waarde van een individuele munt. De munten die zijn gemined vormen dan de market cap. De market cap kan dan gaan schommelen. Om de berekening uit te voeren moet je op elk moment de huidige waarde van de individuele munt gebruiken. Het is een soort ruwe schatting van hoe stabiel de munt is.

Kleine en grote marketcap

Over het algemeen zijn cryptocurrencies met een grotere market cap stabieler dan cryptomunten met een kleinere market cap. Bij de munten met een kleinere market cap is er een kans dat hij flink gaat stijgen in waarde. Maar het kan ook gaan dalen. Verderop in dit artikel lees je meer over grotere en kleinere market caps.

Totale marktkapitalisatie

De totale waarde van alle crypto assets noemen we de totale marktkapitalisatie. Onder crypto-assets verstaan we Bitcoin, stablecoins, altcoins en tokens. Deze statistiek is ook heel belangrijk want het geeft de waarde van alle munten die op de cryptocurrency markt zijn weer.

Waarom is de market cap belangrijk?

Investeerders gebruiken de market cap om de cryptocurrency op een grotere schaal te begrijpen. De prijs van een bepaalde soort munt vertel maar een klein deel van het verhaal. Dus om de juiste plannen te maken moet je de totale crypto-marktkapitalisatie kunnen analyseren. De market cap van cryptocurrencies kun je vergelijken met die van aandelen of edelmetalen.

Munten beter vergelijken

Het is belangrijk om de cryptocurrencies in te schatten en juist met de market cap kun je de munten beter vergelijken. Je weet wat de huidige waarde is. Vervolgens kun je het vergelijken met de waarde van de vorige of komende jaren. Oftewel: dankzij de market cap is het mogelijk om slimmere keuzes maken op het gebied van cryptomunten.

Wat kun je doen met de market cap?

De market cap maakt het mogelijk om de totale waarde van de ene cryptomunt met de andere te vergelijken. Het kan je helpen om veilige geïnformeerde beslissingen te nemen. Wist je dat je tijdens het investeren in cryptomunten de risico kan verminderen? Dit doe je door de totale marktkapitalisatie te analyseren met de juiste kennis.

Market cap: een praktijkvoorbeeld

De market cap kunnen we samenvatten met een simpele rekensom, namelijk: Market Cap= Prijs per aandeel × Uitstaande aandelen. Laten we even een praktijkvoorbeeld nemen. Stel je voor dat John’s Tequila Corp. wordt verhandeld voor 30 dollar per aandeel, terwijl het een miljoen aandelen heeft. In dat geval is zijn marktkapitalisatie 30 miljoen dollar, aangezien je 30 x 1 miljoen aandelen rekent.

Classificatie van marketcaps

Aangezien kapitalisatie staat voor een waarde in dollars die sterk kan verschillen (van een paar duizend euro tot wel een miljard) bestaan er classificaties voor market caps. Bedrijven kunnen worden ingedeeld in big-, mid-, of small-cap op basis van hun marktkapitalisatie. Blue chip-bedrijven zijn meestal large-cap of mega-cap-bedrijven, terwijl de allerkleinste micro-caps worden genoemd. Bij deze de meest gebruikte market cap classificaties:

  • Mega marketcap: Deze categorie omvat bedrijven met een marktkapitaal van 200 miljard dollar of meer. Het zijn de grootste beursgenoteerde bedrijven naar marktwaarde en vertegenwoordigen meestal de leiders van een bepaalde industriële sector of markt.
  • Large marketcap: Bedrijven in deze groep hebben een marktkapitaal tussen 10 miljard en 200 miljard dollar. International Organization Machines Corp. (IBM) heeft bijvoorbeeld een marktkapitalisatie van 108,41 miljard dollar General Electric Co. (GE) heeft een marktkapitalisatie van maar liefst 54,27 miljard dollar.

Blue chips

Zowel mega- als large caps worden beschreven als blue chips en worden verondersteld veilig en betrouwbaar te zijn. Er is echter geen garantie dat deze bedrijven hun stabiliteit zullen handhaven, aangezien alle bedrijven onderhevig zijn aan marktrisico’s.

  • Mid marketcap: Variërend van 2 miljard tot 10 miljard dollar aan marktkapitaal, wordt deze groep bedrijven beschouwd als volatieler dan de large-cap en mega-cap bedrijven.
  • Small marketcap: Small-cap bedrijven hebben een marktkapitaal tussen de 300 miljoen en 2 miljard dollar. Het gros van deze classificatie bestaat uit vrij jonge bedrijven omvat ze nog in ontwikkeling zijn. Toch komen er een paar oude bekenden voor in de lijst van small-caps, zoals Bed Bathroom & Beyond Inc. Het heeft een marktkapitalisatie van 1,87 miljard dollar. De prestatiegeschiedenis van dergelijke bedrijven is niet zo lang als die van de mid- tot mega-caps, maar ze hebben potentie en bieden investeerders de mogelijkheid om flink wat geld te verdienen. Aan de andere kant is het risico bij small-caps wel groter.
  • Micro marketcap: Voornamelijk bestaande uit penny stocks, duidt deze categorie bedrijven aan met marktkapitalisaties tussen 50 miljoen en 300 miljoen dollar. Een minder bekend farmaceutisch bedrijf zonder verhandelbaar product dat werkt aan de ontwikkeling van een geneesmiddel voor een ongeneeslijke ziekte, of een klein bedrijfje van 5 personen dat werkt aan kunstmatige intelligentie (AI)-aangedreven robotica technologie kan onder een micro-cap vallen.
  • Nano marketcap: Dit zijn bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 50 miljoen dollar. Deze bedrijven worden beschouwd als het meest risicovol en het winstpotentieel varieert sterk.

Ook ETF’s gecategoriseerd

Het is vrij normaal dat bedrijven van de ene categorie naar de andere overgaan, afhankelijk van de verandering in hun market cap waarderingen op een regelmatige basis. Naast bedrijven worden ook andere populaire beleggingen zoals beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s) gecategoriseerd als small-cap, mid-cap, of large-cap.

Tip: hou ontwikkelingen op de beurs altijd in de gaten

Aangezien de marktprijs van de aandelen van een beursgenoteerde onderneming per seconde verandert, schommelt ook de marktkapitalisatie mee. In wezen worden de veranderingen in de marktkapitalisatie grotendeels toegeschreven aan de veranderingen in de aandelenkoers. Wel moeten beleggers ontwikkelingen op bedrijfsniveau in de gaten houden die het aantal uitstaande aandelen af en toe kunnen veranderen.

Marketcap belangrijk onderdeel van de crypto markt

Natuurlijk is de marketcap maar een klein deel in de crypto industrie, maar het is zeer belangrijk. Andere factoren die een rol spelen bij een investering zijn onder andere markttrends en de stabiliteit van de cryptocurrency. Hoe dan ook is het belangrijk om je goed in te lezen en je te verdiepen in de vele termen die de cryptomarkt rijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.