Een Initial Coin Offering (ICO) is op de cryptocurrency markt vergelijkbaar met een beursgang (IPO). Een bedrijf dat geld wil inzamelen om een gloednieuwe munt, applicatie of oplossing te ontwikkelen, lanceert een ICO als een methode om fondsen te werven.
Wat is een ICO?
ICO’s zijn een bekende fondsenwervingstechniek die voornamelijk wordt gebruikt door start-ups die diensten en producten willen leveren. Het wordt sterk geassocieerd met de cryptocurrency- en blockchain industrie. Wanneer een cryptocurrency start-up geld wil inzamelen via ICO, schrijft het over het algemeen eerst een whitepaper waarin uit de doeken wordt gedaan wat het project is, welke doelstellingen er zijn, hoeveel geld er nodig is en wat het tijdpad is.
Nieuwe tokens voor investering
Geïnteresseerde investeerders steken geld in een ICO en ontvangen vervolgens gloednieuwe cryptocurrency token die door het bedrijf wordt verstrekt. Deze token kan verschillende functies hebben, bijvoorbeeld als betaalmiddel van de dienst of product dat het bedrijf levert.
Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van een ICO?
ICO’s zorgen vaak voor veel hype. Er zijn tal van websites waar investeerders samenkomen om nieuwe kansen te bespreken. Er zijn speciale sites die ICO’s in het zonnetje zetten, zodat beleggers nieuwe ICO’s kunnen ontdekken en verschillende projecten met elkaar kunnen vergelijken. Laat je echter nooit meeslepen door een hype en verdiep je altijd een bepaald project. Ook is het handig om de meest belangrijke kenmerken van ICO’s te kennen. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:
Het zijn geen aandelen op zich
In het geval van een ICO zijn er geen aandelen op zich. In plaats daarvan bieden bedrijven die fondsen werven via ICO een blockchain-equivalent aan een aandeel: een cryptocurrency-token. Het is vrij eenvoudig voor een bedrijf om een ICO te lanceren om tokens te creëren. ICO-beheerders genereren tokens volgens de voorwaarden van de ICO, ontvangen ze en verdelen ze vervolgens volgens hun plan door ze over te maken aan individuele investeerders.
ICO’s hebben vaak een whitepaper
Er is geen garantie dat een belegger niet aan de verliezende kant van een zwendel zal staan wanneer hij of zij in ICO’s investeert. Om ICO-zwendel te helpen voorkomen moet je als belegger alles rondom het project wat er te vinden is. Zorg ervoor dat projectontwikkelaars duidelijk kunnen definiëren wat hun doelen zijn. Succesvolle ICO’s hebben meestal eenvoudige en begrijpelijke whitepapers met duidelijke en beknopte doelstellingen.
Er onder investeerders veel hoop op veel rendement
Veel investeerders kopen in ICO’s in de hoop op een snel en krachtig rendement op hun investeringen. De meest succesvolle ICO’s van de afgelopen jaren zijn zeker inspirerend, aangezien ze inderdaad enorme rendementen hebben opgeleverd.
Er is geen sprake van regulatie
Omdat ze grotendeels ongereguleerd zijn, zijn ICO’s wijdverspreid met fraude en oplichters die proberen te profiteren van overijverige en slecht geïnformeerde beleggers. En omdat ze niet worden gereguleerd door financiële autoriteiten zoals de SEC, is het mogelijk dat fondsen die verloren gaan door fraude of onbekwaamheid nooit worden teruggevorderd.
Hoe kun je deelnemen aan een ICO?
Om deel te nemen aan een ICO dien je doorgaans in het bezit te zijn van digitaal geld en een crypto wallet. We raden aan om je eerst te verdiepen in de werking van crypto wallets, exchanges en andere belangrijke crypto termen voordat je investeert. ICO’s zijn niet gereguleerd, dus verdiep je altijd in het project waar je geld in wilt stoppen. Het is natuurlijk zonde wanneer je door een slecht project geld kwijtraakt. Het verleden heeft aangetoond dat sommige ICO’s investeerders veel winst hebben opgeleverd. Andere projecten schoten hopeloos tekort of bleken simpelweg fraude te zijn.
Kennis is noodzakelijk
Inmiddels ben je op de hoogte van de meest belangrijke kenmerken van ICO’s. Dat is belangrijk want te weinig investeerders verdiepen zich uitgebreid in de wondere wereld van crypto en ICO’s. Het is echter essentieel om ICO’s te begrijpen om succes te boeken met een project. Bovendien heb je bij veel projecten cryptocurrencies nodig om überhaupt te kunnen investeren. Het is zeker handig wanneer je al (een gedeelte van) Bitcoin of Ethereum hebt, samen met een digitale wallet waar je cryptomunten in kunt opslaan.
Geen regulatie
Zoals gezegd zijn ICO’s niet gereguleerd. De Securities and Exchange Commission (SEC) kan ingrijpen. Zo haalde de maker van Telegram in 2017 2018 en 2019 1,7 miljard dollar op in een ICO, maar de SEC diende een noodactie en bracht vermeende illegale activiteiten van het ontwikkelteam aan het licht. In maart 2020 vaardigde de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York een voorlopig gerechtelijk bevel uit. Telegram moest maar liefst 1,2 miljard dollar teruggeven aan investeerders en een civiele boete van 18,5 miljoen dollar betalen.
Mogelijk toekomstige regulering van cryptocurrency zorgt voor onzekerheid
De indrukwekkende opkomst van ICO’s in 2017 leidde begin september 2017 tot tegengeluiden van regeringen overal ter wereld. Zo verbood de Chinese centrale bank het gebruik van tokens als valuta en banken mochten geen diensten meer bieden die verband hielden met ICO’s. Als gevolg daarvan daalden de koersen van diverse cryptocurrencies, wat velen beschouwden als een teken van meer op handen zijnde regulering van cryptocurrency.
Wat is het verschil tussen een Initial Coin Offering (ICO) en een Initial Public Offering (IPO)?
Tegenwoordig zijn er diverse alternatieven voor ICO’s. Zo gaan sommige bedrijven op zoek naar externe investeerders voor steun, waardoor ze een snelle instroom van cash krijgen. Dit gaat meestal wel gepaard met het weggeven van een deel van het eigendomsbelang. Een andere methode is om naar de beurs te gaan en geld te verdienen van individuele investeerders door aandelen te verkopen via een IPO. Terwijl IPO’s puur met investeerders te maken hebben, richten ICO’s zich op supporters die graag willen investeren in een nieuw project. Het is dan ook vergelijkbaar met een crowdfunding evenement. ICO’s verschillen van crowdfunding in die zin dat de geldschieters van ICO’s gemotiveerd worden door een verwacht rendement op hun investeringen, terwijl de fondsen die in crowdfunding voornamelijk donaties zijn.
Wat voor soorten ICO’s bestaan er?
ICO’s kunnen op verschillende manieren worden gecategoriseerd. In sommige gevallen stelt een bedrijf een specifiek doel of limiet voor zijn financiering. Dit betekent dat elk token dat in de ICO wordt verkocht een vooraf vastgestelde prijs heeft en dat de totale tokenvoorraad statisch is. In andere gevallen is er geen statisch aanbod van ICO-tokens, maar een dynamisch financieringsdoel. Dit houdt in dit dat de verdeling van tokens aan investeerders afhankelijk is van de ontvangen fondsen. Hoe meer geld er is ontvangen tijdens de ICO, hoe de algemene tokenprijs).
Dynamische ICO’s
Weer andere ICO’s hebben een zogeheten dynamische tokenvoorziening die wordt bepaald op basis van de hoeveelheid ontvangen financiering. In deze gevallen is de prijs van een token statisch, maar is er geen limiet aan het aantal totale tokens.
Tot slot: Waar moet je op letten bij het kiezen van een ICO?
Het is belangrijk om de ontwikkelaars achter project goed te kennen. Iedere belegger moet streven naar 100% transparantie van een bedrijf dat een ICO lanceert. Kijk naar wettelijke voorwaarden die voor de ICO zijn vastgesteld. Omdat externe regelgevende instanties over het algemeen geen toezicht houden op de crypto, is het aan een belegger om ervoor te zorgen dat een ICO legitiem is. Zorg er tenslotte voor dat ICO-fondsen worden opgeslagen in een escrow-portemonnee. Dit is een portemonnee die meerdere sleutels nodig heeft om toegang te krijgen. Dit is een zeer goede bescherming tegen oplichting, vooral wanneer een neutrale derde partij houder is van een van de sleutels.
Geef een reactie