Er wordt geschat dat maar liefst 9 miljoen euro per dag verloren gaat als gevolg van cryptocurrency fraude, hacking, phishing, oplichting, evenals inbraak. Maak je liever geen deel uit van deze percentages? Wees dan uiterst voorzichtig met het opslaan van jouw cryptocurrencies. Sommige crypto investeerders bewaren hun munten in een zogeheten ‘hot wallet’. Wat is het precies? Lees snel verder voor het antwoord!
Wat is cryptocurrency opslag?
Cryptocurrency opslag is in feite een metafoor, aangezien Bitcoin en andere cryptocurrencies niet echt een fysieke vorm hebben en niet kunnen worden “opgeslagen” in de conventionele zin.
Cryptocurrency wallets zijn software applicaties waar je jouw digitale munten veilig bewaart en in real-time kunt bekijken.
Wat is een hot wallet?
Crypto munten worden steeds populairder. Voor veel mensen is deze wereld echter vrij complex. In dit artikel helpen we je graag een handje door het begrip hot wallet uit te leggen. Web-gebaseerde portemonnees, mobiele portemonnees en desktop portemonnees zijn allemaal typische hot wallets.
Gekoppeld aan het internet
Een hot wallet is gekoppeld aan het wereldwijde web en is dus overal ter wereld toegankelijk. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding. Bovendien kun je met zowel met een pc als tablet en smartphone heel eenvoudig crypto aankopen doen en de koersen online bijhouden.
Verschillen tussen een hot wallet en een cold wallet
Afhankelijk van hoeveel je van plan bent om te besteden, raden we aan om zowel een ‘hot wallet’ als een ‘cold wallet’ te gebruiken. In dit artikel komen de verschillen tussen beide vormen van opslag uitgebreid aan de orde. Daarnaast hebben we de voor- en nadelen van een hot wallet voor jou op een rijtje gezet, zodat je uiteindelijk een verstandige keuze kunt maken.
Wat zijn bekende hot wallets?
Een hot wallet staat in contact met het cloud-gebaseerde account die je maakt met een online dienst en de software of app die je op jouw telefoon, tablet of pc hebt gedownload. Enkele van de meest populaire hot wallets op dit moment zijn Coinbase en Blockchain. Ook deze hot wallets raden wij aan:
- Edge
- Electrum
- Jaxx
- Exodus
- Samourai
- Mycelium
Wees je bewust van de risico’s van een hot wallet
Het gebruik van hot wallets brengt helaas wel een risico met zich mee. Aangezien de provider jouw privé sleutels op hun servers opslaat, is jouw digitale wallet kwetsbaar voor technische fouten en hackers.
De poort open voor hackers
Ook wanneer je software of app downloadt naar jouw desktop of smartphone, loopt je nog steeds risico. Feit is dat elke keer dat je met een apparaat verbinding maakt met het internet je een poort opent voor hackers om in te breken en je cryptocurrencies te stelen.
Cold wallets
Misschien gebruik je vanwege de risico’s liever geen hot wallet. In dat geval raden we het gebruik van een cold wallet aan. Deze optie is veiliger omdat het jouw gegevens offline opslaat. De meeste cold wallets zijn fysieke apparaten die je in je computer moet steken om toegang te krijgen tot de gegevens. Ze zijn dan ook vergelijkbaar met een flash drive. Enkele van de meest populaire en meest betrouwbare cold wallets zijn Trezor en Ledger.
Alleen jij hebt toegang
Omdat ze niet verbonden zijn met het internet, is het voor niemand mogelijk om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrencies. Alleen jij als eigenaar hebt toegang. Cold wallets zijn uitstekend voor opslag, maar helaas accepteren ze niet alle soorten tokens. Daarnaast heb je beperkte opties voor transacties van welke aard dan ook. Tenslotte zijn cold wallets niet goedkoop en kosten ze vaak rond de 80 euro of meer. Aan de andere kant zijn jouw cryptomunten wel honderd procent veilig. En dat is ook wat waard!
Welk groot voordeel biedt een hot wallet?
Een hot wallet brengt een aantal voordelen met zich mee. Een daarvan is het gebruiksgemak. Omdat deze digitale portemonnee altijd verbonden is met het web, is het niet nodig om te schakelen tussen offline en online om een cryptocurrency transactie te verrichten. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld mobiele hot wallets om te handelen of aankopen te doen met cryptocurrency.
Tip: bewaar geen grote hoeveelheden crypto in je hot wallet
Wie grote hoeveelheden cryptocurrency bezit zal doorgaans geen grote hoeveelheden in een hot wallet bewaren. Hoewel een hot wallet niet hetzelfde is als een traditionele analoge wallet, is er toch één overeenkomst: het is over het algemeen een slecht idee om veel geld bij je te hebben. Net zoals je geld kan opnemen uit een geldautomaat, kan je meer crypto naar je hot wallet sturen als het saldo laag wordt.
Hot wallets en crypto exchanges
Hoewel een crypto exchange wallet technisch gezien een hot wallet is, zijn de veiligheidsmaatregelen op gerenommeerde exchanges beter. De meeste gerespecteerde exchanges (zoals Binance en Bitvavo) slaan het grootste deel van het geld van hun klanten offline op in een matrix van cold wallets. Daarnaast bewaren ze een bepaald bedrag dat nodig is voor opnames in hot wallets. Wanneer aanzienlijke hoeveelheden cryptocurrency online opslaat, zorg er dan voor dat je de reputatie onderzoekt van de exchange die je gebruikt.
Wat zijn de nadelen van het gebruik van een hot wallet?
Hot wallets draaien op centrale webservers. Daarom kun je soms te maken krijgen met vertragingen. Hot wallets zijn normaal gesproken veilig, maar ze bieden nog steeds niet dezelfde mate van veiligheid en beveiliging van cold wallets. Dit vanwege het simpele feit dat een hot wallet altijd verbonden is met het internet. Helaas ligt het gevaar van hackers daardoor altijd op de loer.
Hot wallet of cold wallet: welke moet je gebruiken?
Of je een hot wallet of een cold wallet wil gebruiken hangt allemaal af van de waarde jouw cryptocurrencies en wat je moet de tokens wil doen. Zo zijn hot wallets zeer geschikt voor transacties. Zelfs wanneer je de meeste cryptomunten in een cold wallet bewaart, is het een goed idee om er een paar op je rekening te houden voor snelle transacties en betalingen.
Cold wallet voor spaargeld en investeringen
Een cold wallet is de juiste keuze voor spaargeld en investeringen. Je kunt het een beetje vergelijken met geld dat op je bankrekening staat. Maar koop alleen een cold wallet als de waarde van je cryptocurrencies hoger is dan de prijs van de gadget. Een cold wallet is immers niet goedkoop.
Tot slot: zo houd je jouw gegevens veilig
Doe hoe dan ook altijd best om je gegevens veilig te houden voor hackers en cyberaanvallen. Bewaar jouw wachtwoorden op een veilige plek, deel je private keys nooit of te nimmer en bescherm jouw apparaten altijd tegen virussen.
Geef een reactie