Wat is een cryptocurrency exchange?

Wie actief handelt op de cryptocurrency markt komt vroeg of laat de term cryptocurrency exchange tegen. Op deze plek kun je digitale eigendommen ruilen met andere op basis van de gegeven eigenschappen, waaronder de prijs. Bekende cryptocurrency exchanges zijn onder andere Binance en Coinbase. Hoe functioneert een cryptocurrency exchange? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit.

Wat is een cryptocurrency exchange?

Op een cryptocurrency exchanges kun je digitale munten verhandelen voor andere digitale munten. Zo kun je Bitcoin kopen en deze omwisselen voor Ethereum, Litecoin of een andere altcoin. De meeste cryptocurrency exchanges richten zich puur op digitale activa. Slechts enkele staan ook handel in traditionele valuta toe, waardoor je bijvoorbeeld euro’s kunt verhandelen voor cryptocurrencies. Een voorbeeld van zo’n uitwisseling is Sea serpent, die momenteel geld accepteert in de vorm van de Amerikaanse dollar, de Canadese dollar, de Japanse Yen, de Britse Pond en de Euro. Daarnaast ondersteunt deze exchange onder andere Monero, Ripple, Bitcoin, Ethereum en Litecoin.

Tip: lees de cryptocurrency wetgeving van het land waarin je wilt gaan handelen

We raden aan om jezelf te informeren over de cryptocurrency wetgeving in landen voordat je gaat handelen. De internationale regels kunnen namelijk nogal verschillen. Sommige landen, zoals de Verenigde Staten, behandelen cryptocurrencies als eigendom op basis van financierings- en winst belastingverplichtingen. Andere landen hebben het verhandelen van cryptocurrencies zelfs volledig illegaal gemaakt. Tot de landen die Bitcoin hebben verboden of verbannen behoren onder andere:

 • Bolivia
 • Kyrgyzstan
 • Iran
 • Bangladesh
 • Thailand
 • Nepal
 • Noord-Macedonie

Kun je traditionele valuta omwisselen voor crypto op exchanges?

Wil je graag jouw traditionele valuta, zoals Amerikaanse dollars, omwisselen voor cryptocurrencies? Geen probleem, mits je een juiste exchange kiest. Wij raden Binance of Coinbase aan. Ook het Nederlandse Bitvavo is vanwege de lage handelskosten een prima exchange om te beginnen.

Digitale portemonnee

Op de bovengenoemde exchanges heb je de keuze uit tientallen cryptocurrencies, waarvan Bitcoin en Ethereum populaire namen zijn. Nadat je een account hebt aangemaakt dien je een budget vast te stellen. Vervolgens ontvang je van de exchange automatisch een digitale portemonnee, ook wel een ‘wallet’ genoemd, om munten in op te slaan. Vervolgens kun je de munt bewaren, verhandelen of naar andere wallets sturen.

Fiat gateway en altcoins: verbetering is nodig

Handelen in cryptomunten is tegenwoordig mogelijk op verschillende exchanges. Wel lastig is dat er nog weinig adressen beschikbaar zijn die zowel opslag als een fiat gateway voor veel altcoins aanbieden. Dit houdt in dat je wereldwijde traditionele valuta’s voor cryptocurrencies en andersom kunt omwisselen. Vaak zult je deze altcoins moeten terug ruilen voor standaard munten zoals Bitcoin en Ethereum. Vervolgens stuur je deze cryptomunten van je cryptocurrency exchange account naar het adres op je wallet, waar je deze munten vervolgens kunt handelen.

Wat is het verschil verschil tussen een cryptocurrency broker en een exchange?

Een cryptocurrency exchange en een cryptocurrency broker worden vaak door elkaar gehaald. We begrijpen de verwarring, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Een cryptocurrency broker is een bedrijf of een persoon die fungeert als een tussenpersoon tussen de cryptocurrency markten om te helpen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies Cryptocurrency brokers maken het mogelijk om voor klanten te kopen en verkopen tegen prijzen die door de broker zijn vastgesteld. Een cryptocurrency exchange biedt echter een online systeem voor kopers en verkopers die cryptocurrencies met elkaar verhandelen op basis van de huidige marktprijzen

Exchanges fungeren als tussenpersoon

Cryptocurrency exchanges fungeren als tussenpersoon en rekenen zodoende kosten voor de handel Een gedegen kennis van het handelsproces en een voorzichtige omgang met cryptocurrencies zijn dan ook essentieel bij het handelen op een exchange

Wat is het verschil tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges?

Er zijn twee soorten cryptocurrency exchanges, namelijk centraal en decentraal. Centrale cryptocurrency exchanges fungeren als een derde partij tussen een koper en een verkoper. Aangezien ze zowel worden geëxploiteerd als beheerd door een bedrijf, bieden centrale exchanges meer betrouwbaarheid. Ruwweg 99% van alle crypto deals hebben te maken met gecentraliseerde exchanges. Voorbeelden van centrale cryptocurrency exchanges zijn:

 • Coinbase
 • Kraken
 • Gemini
 • GDAX

Wat zijn de voordelen van centrale cryptocurrency exchanges?

Voordeel 1: Ze zijn gemakkelijk te gebruiken
Gecentraliseerde exchanges bieden beginnende beleggers een betrouwbaar en eenvoudig middel om te handelen en te investeren in cryptocurrencies. In tegenstelling tot het gebruik van crypto wallets en ook peer-to-peer transacties, die ingewikkeld kunnen zijn, kunnen klanten van gecentraliseerde exchanges direct inloggen op hun rekeningen. Ook kunnen ze het saldo op hun rekening meteen bekijken en deals maken met applicaties en websites.
Voordeel 2: Ze zijn betrouwbaar
Centrale exchanges bieden een extra laag van veiligheid en integriteit als het gaat om deals en ook de handel. Door te helpen bij de aankoop door middel van een automatisch systeem bieden centrale exchanges veel gemak, waardoor ze dagelijks nieuwe investeerders aantrekken.

Wat zijn de nadelen van centrale cryptocurrency exchanges?

Nadeel 1: Hoge transactiekosten
In tegenstelling tot peer-to-peer aankopen, rekenen gecentraliseerde exchanges vaak hoge transactiekosten voor hun diensten. De kosten lopen met name hoog op bij handel in grote hoeveelheden.
Nadeel 2: Gevaar van hackers
Gecentraliseerde exchanges worden gerund door bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de het geld van hun klanten. Grote exchanges bewaren over het algemeen miljarden dollars aan Bitcoin, wat ze een doelwit maakt van hackers. Een goed voorbeeld is Mt.Gox. Dit was jarenlang ’s werelds grootste cryptocurrency exchange, totdat er in 2014 maar liefst 850.000 Bitcoins werden gestolen.

Wat zijn gedecentraliseerde exchanges?

Gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges staan in het Engels bekend als ‘decentralized crypto exchanges’ (DEX). Ze stellen gebruikers in staat om peer-to-peer aankopen te doen zonder bemoeienis van een derde partij of een tussenpersoon.Voorbeelden van gedecentraliseerde cryptocurrency-uitwisselingen zijn:

 • AirSwap
 • Barterdex
 • Blocknet

Wat zijn de voordelen van gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges?

Gedecentraliseerde exchanges brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Wij hebben ze voor het gemak even voor je op een rijtje gezet.
Voordeel 1: Minder dreiging van hackers
Klanten van gedecentraliseerde exchanges hoeven hun eigendommen niet te verplaatsen naar een derde partij. Daarom is er nauwelijks risico dat een bedrijf of onderneming wordt gehackt, evenals individuen zijn verzekerd van een betere beveiliging tegen hacken en diefstal.
Voordeel 2: Minder marktmanipulatie
Doordat gedecentraliseerde exchanges peer-to-peer uitwisseling van cryptocurrencies mogelijk maken, vermijden ze marktmanipulatie en behoeden ze gebruikers voor nephandel.
Voordeel 3: Meer privacy
Gedecentraliseerde exchanges zijn niet verplicht om hun klanten te vragen om een Know-your-customer (KYC) procedure in te vullen, waardoor men meer privacy en anonimiteit heeft.

Wat zijn de nadelen van gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges?

Nadeel 1: Vaak geen fiat valuta beschikbaar
Gedecentraliseerde exchanges maken het vaak niet mogelijk fiat geld te verhandelen voor digitale, waardoor ze minder probleemloos zijn voor personen die momenteel geen cryptocurrencies bezitten.
Nadeel 2: Ze zijn soms complex
Klanten van gedecentraliseerde exchanges moeten rekening houden met de sleutels en wachtwoorden van hun crypto wallets. Doen ze dit niet op de juiste manier, dan gaan hun waardevolle coins voorgoed verloren.
Nadeel 3: Er ontstaan soms problemen met liquiditeit
Zo’n 99% van de crypto handel wordt mogelijk gemaakt door gecentraliseerde exchanges, wat suggereert dat zij verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de handelshoeveelheid. Vanwege het gebrek aan volume, hebben gedecentraliseerde beurzen vaak een gebrek aan liquiditeit. Bij lage handelshoeveelheden kan dit problematisch zijn voor zowel kopers als verkopers.

Wat zijn de tien grootste cryptocurrency exchanges ter wereld?

De volgende namen behoren tot de grootste gecentraliseerde cryptocurrency exchanges ter wereld op basis van verkeer, liquiditeit en handelsvolumes:

 • Bitvavo (Nederlands)
 • Binance
 • Bithumb
 • Bitfinex
 • Bitstamp
 • bitFlyer
 • Coinbase (Pro)
 • FTX
 • Huobi Global
 • Kraken
 • KuCoin

Wat zijn de grootste gedecentraliseerde exchanges ter wereld?

Dit zijn de grootste gedecentraliseerde cryptocurrency exchanges, op basis verkeer, liquiditeit, en handelsvolumes:

 • Uniswap (V2)
 • Curve Finance
 • 1inch Exchange
 • PancakeSwap
 • Tokenlon
 • 0x Protocol
 • Venus
 • Sushiswap
 • Compound
 • BurgerSwap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.