Wat is een blockchain?

De basis van de meeste cryptomunten wordt gevormd door de zogeheten ‘blockchain’. Dit is een digitaal grootboek dat bestaat uit blokken. Deze blokken bevatten op hun beurt de data van alle transacties die met crypto hebben plaatsgevonden. Elk blok is gekoppeld aan het vorige blok met een cryptografische hash (SHA-256) van de inhoud van het blok. Een hash is een eenrichtingsfunctie die een inputstring (de inhoud van het blok) neemt en een outputstring met een vaste lengte (de hash) teruggeeft. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. De hash is in feite een unieke identificatie die helpt om de blokken aan elkaar te koppelen.

Hier komt de naam ‘blockchain’ vandaan

Miners voeren transacties in het digitale grootboek en dragen dus bij aan het voortbestaan van deze technologie. Ze noemen het grootboek en de techniek die komt kijken bij het uitvoeren van transacties een “blockchain”. Ook dit is vrij simpel te verklaren: het bestaat immers uit een “ketting” van “blokken” van transacties.

Wat is het nut van een blockchain?

Een blockchain is zeer nuttig omdat het een veilige manier is om informatie op te slaan. Een bedrijf of instelling kan het bijvoorbeeld gebruiken om alle namen, adressen, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie van hun klanten op te slaan. Wanneer iemand iets van het bedrijf wil kopen, kan hij of zij de QR-code op het product scannen en het benodigde geld overmaken naar het bedrijf. Het bedrijf kan dan de blockchain gebruiken om te verifiëren dat de klant het product daadwerkelijk heeft gekocht. Dit voorkomt fraude en beschermt de reputatie van de onderneming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.