Wat is cryptocurrency mining?

Bitcoin en andere virtuele valuta’s hebben de voorkeur van investeerders en veel ondernemers gewonnen. Door de grote vraag brak de bekendste cryptocurrency dit jaar een record en bereikte het niveau van 60.000 dollar. Beperkingen op virtuele valuta’s, vooral in China, en bezorgdheid over het milieu leidden bitcoin echter al snel tot historische dalingen.

Wat is het doel van cryptocurrency mining?

Want hoe werkt het zogenaamde “mining” van cryptocurrencies? Dit proces heeft twee doelen. De eerste is het genereren van nieuwe bitcoins en het zorgen voor een eerlijke verdeling ervan. De tweede is het bevestigen van transacties in de munt en deze vastleggen in een soort “virtueel grootboek”, vertegenwoordigd door blockchain-technologie.

Hoe werkt mining?

Crypto mining is een complex proces waar veel bij komt kijken. Wij hebben de meest belangrijke kenmerken voor jou op een rij gezet:

Vergelijkingen

De creatie van nieuwe Bitcoins gebeurt door zeer ingewikkelde vergelijkingen die door supercomputers (nodes genoemd) in milliseconden worden opgelost. Deze computers zijn verbonden door een parallel netwerk op het internet.

Wedstrijd

Elke tien minuten worden nieuwe wiskundige vergelijkingen voorgesteld aan supercomputers, die ze proberen te ontcijferen. De eerste die ze oplost ontvangt een bedrag van 6,25 bitcoins.

Organisatie

Het antwoord van de vergelijkingen (bekend als hash, of bewijs van werk) dient om de “ingangen” van het grootboek (blockchain) te ordenen, de blokken met digitale geldtransacties te ordenen en ze een uniek kenmerk te geven, wat kwaadaardige codes (malware) verhindert om de operatie te bedriegen.

Distributie

Met al deze voorzorgsmaatregelen garandeert de miner de continuïteit van het Bitcoin generatieproces, en ontvangt hij zelfs vergoedingen die door gebruikers worden betaald bij het valideren van een transactie.

24 uur per dag minen

Het delven van cryptocurrency gebeurt non-stop, 24 uur per dag. Daarom verbruikt het zeer veel energie, juist vanwege het gebruik van geavanceerde computers die voortdurend stroom nodig hebben.

Enorme energie uitgave

Volgens gegevens van de universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks reeds 113 TeraWattuur (TW/h) besteed aan virtuele mining. Dit jaar zouden Bitcoin miners ongeveer 130 TW/h aan elektriciteit verbruiken, oftewel 0,6% van het elektriciteitsverbruik op de planeet.

Collectieve inspanning

De energie uitgaven nemen alleen maar toe omdat miners zich in groepen organiseren. Daardoor neemt de rekenkracht van de zoektocht toe.

De rol van China

Volgens Cambridge bevindt de meerderheid van de Bitcoin miners zich in China (65%), zelfs nu de regering in Peking onlangs beperkingen heeft afgekondigd voor deze praktijk. En slechts 39% van de mining bedrijven in de wereld gebruikt duurzame en hernieuwbare energiebronnen voor het proces. Dat druist in tegen de voorschriften van een groene economie.

Update: het minen van cryptocurrency is sinds 2021 verboden in China

Is cryptocurrency mining voordelig?

Gedeeltelijk, zolang je rekening houdt met de moeite die het kost om een nieuwe cryptocurrency al dan niet gemined te krijgen. Het is belangrijk te onthouden dat de waarde die voor elke nieuwe cryptocurrency wordt gegeven in de loop van de tijd daalt en dat ze er een maximumwaarde van eenheden is die kan worden gemined.

De eerste die het antwoord vindt

De investeerder stelt computers ter beschikking om het werk te doen en spendeert elektriciteit om te minen op zoek naar de oplossing van de puzzel die nog een BTC zal vrijmaken. Het meest ingewikkelde aspect dat liefhebbers heeft weggejaagd, is het feit dat het niet gaat om het vinden van een oplossing maar om de noodzaak de eerste te zijn die dat antwoord vindt.

Niet geschikt voor gewone computers

Kun je zich de omvang van de concurrentie in de mining industrie voorstellen en de rekenkracht van de tegenstanders? Dit is de reden waarom het voor mensen met gewone computers erg moeilijk is om de vergelijkingen op te lossen. Cryptocurrency mining is een complex proces. Wat duurzaamheid is er zeker nog verbetering mogelijk, aangezien de energie uitgave momenteel erg hoog is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.