FOMO is een reclame- en marketingtechniek om te profiteren van de drang naar winst onder investeerders. FOMO staat voor ‘Fear of Missing Out’ en is zeer gebruikelijk in de cryptowereld. Het kan bijna iedereen beïnvloeden, maar sommige mensen lopen meer gevaar. Hoe zit dit precies? In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat FOMO nu precies is en hoe je het kunt herkennen.
Wat is FOMO?
Veel mensen zijn bang om financiële kansen te missen. FOMO beschrijft dan ook een gevoel van angst, verlangen en zelfs afgunst. Het beïnvloedt in zekere zin zelfs de eigenwaarde. FOMO wordt versterkt door sociale netwerk sites, zoals Facebook en Instagram. FOMO is onder andere het gevoel dat je een grote kans mist en dat je nu actie moet ondernemen. Zo kan het missen van een sterke stijging van een bepaalde cryptokoers voor veel frustratie en FOMO zorgen. Daardoor stappen sommige mensen nog in een crypto terwijl het bijvoorbeeld al 150 procent gestegen is in een maand.
Bepaalde subcultuur
Fear of Missing Out (FOMO) komt overal voor bij mensen. Je wilt daadwerkelijk alles doen en als je iets mist zie je dit al snel als een gemiste kans. Dit kan tijdens reizen, evenementen, feesten maar ook in financiële activiteiten zoals gokken en handelen in crypto valuta. FOMO is ook een typische benaming die men gebruikt in de Cryptomarkt en is dus een afkorting en een woord die net als bij de jeugdcultuur onderling in een bepaald eigen “wereldje” wordt gebruikt. Een bepaalde subcultuur dus.
Groepsdruk
Soms wil je iets niet maar ga je toch deelnemen aan een bepaalde activiteit omdat anderen dat vragen. Er is sprake van een soort groepsdruk. Als anderen het doen wil je ook graag meedoen omdat je denkt dat het wel bijzonder leuk kan worden, en je het niet wilt missen. Het gaat er dus om dat jij net als anderen op de hoogte wilt zijn van iets en mee wilt maken. Je bent bang dat je achteraf spijt krijgt als je iets leuks hebt gemist. Je zou het jammer vinden als anderen wel deze ervaring hebben en jij niet. Vaak weten mensen niet eens wat. Maar het is een bepaald gevoel dat FOMO in stand houdt.
Een korte geschiedenis van FOMO
De suggestie dat je misschien iets geweldigs misloopt is niet nieuw, ondanks dat het in tijden van actief social media gebruik steeds vaker voorkomt. Sterker nog, het bestaat waarschijnlijk al eeuwen. Toch is het pas de afgelopen paar jaar onderzocht. Het begon allemaal met een studie uit 1996 van Dr. Dan Herman, die in de reclame werkte. Hij introduceerde de term “worry of missing out”
FOMO en social media
Sinds de komst van social media sites valt FOMO extra op en wordt het ook regelmatig onderzocht. Sociale netwerken hebben het FOMO gevoel op een aantal manieren versterkt. Het biedt een scenario waarin je je ‘saaie’ leven vergelijkt met de hoogtepunten van het leven van anderen.
Slecht gevoel
Op social media wordt je gevoel van wat ‘normaal’ is sterk gemanipuleerd en je lijkt het slechter te doen dan je leeftijdsgenoten. Je ziet foto’s van vrienden die genieten van plezierige tijden zonder jou, iets waar mensen in vorige generaties misschien niet zo gemakkelijk kennis van hadden.
‘Het perfecte plaatje’
In feite ontwikkelen social media platformen een systeem waar mensen opscheppen over hun leven. Denk aan perfecte plaatjes die misschien helemaal niet stroken met de waarheid.
FOMO en crypto
In de context van de financiële wereld, waaronder crypto, komt het ook voor. In dat geval is FOMO het gevoel van bezorgdheid en angst dat je een veelbelovende financiële investering mist. Crypto investeerders kunnen dit voelen wanneer ze een bull rally in een munt of token zien. FOMO komt het meeste voor wanneer een cryptocurrency zeer sterk waarde toeneemt in een vrij kort tijdsbestek.
Niet met lege handen achterblijven
Bij FOMO op de cryptomarkt wil men zijn of haar winkansen niet mislopen als er wat te winnen valt. Men doet dan mee en neemt risico’s. Hij heeft er alles voor over om te winnen. Doordat anderen hun verhalen delen en sommigen misschien wel miljonair geworden zijn, wil jij deze kans niet missen. Je ziet jezelf al in een villa wonen met een luxe grote auto. Omdat de Cryptomarkt zo populair is en anderen al meedoen wil jij ook deze kans benutten. Echter is de angst voor de gemiste kans de rede dat je meedoet en niet uit eigen wil. Zodra mensen de sleutel tot de schatkamer hebben gevonden sta jij als eerste in de rij om een kans te maken om de schatkamer te bezoeken en met al het goud je zakken te vullen. Je wilt immers niet met lege handen achterblijven.
Maar.. is het gras bij de buren daadwerkelijk groener?
FOMO heeft dus een negatief kantje. Als jij denkt niet genoeg te hebben en denkt dat het gras bij de buren groener is, wil jij het net zo groen hebben. Je denkt echter dat het gras groener is. Dit is echter een illusie. FOMO wekt dus gevoelens van jaloezie en onvrede op. Helaas komt FOMO overal ter wereld voor.
JOMO in plaats van FOMO
Bepaalde jaren doen bepaalde munten op de cryptomarkt het erg goed en is het rendement enorm aantrekkelijk. Ook jouw vrienden hebben gretig gebruik gemaakt van hun winst. Gevolg is dat jij alleen maar bezig bent om net zoveel rendement als hun te behalen zonder nog realistisch na te kunnen denken. Je kunt het geluk een ander maar moeilijk gunnen. Het tegenovergestelde van FOMO is JOMO (Joy of Missing Out) zodra jouw kennissen en vrienden falen ben je blij dat je een kans hebt gemist, want je weet dat het voor jou dan ook negatief uit had gepakt.
Hoe overwin je FOMO?
We vallen maar meteen met de deur in huis: FOMO overwinnen is een uitdaging. Om ervoor te zorgen en doe je eigen onderzoek in cryptocurrencies voorafgaand aan het maken van een financiële investeringskeuze. En stel beperkingen in op mogelijke verliezen en winsten door middel van stop-loss orders, waar we het in een ander artikel verder over gaan hebben.
Geef een reactie