Wat betekent de afkorting XBT?

Iedereen die al lange tijd actief is op de cryptocurrency markt kent verschillende termen en symbolen. De afkorting XBT is echter niet iedereen bekend. Het is een drie letter symbool dat wordt gebruikt om Bitcoin weer te geven. Wat betekent XTB precies en wat vertegenwoordigt het? De antwoorden lees je in dit artikel.

Waarom heeft elk aandeel op de beurs een eigen symbool?

Financiële markten zijn zeer uitgebreid en kennen een breed scala aan producten, voorraden, indexen, cryptocurrencies en nog veel meer. Omdat de monetaire markt wereldwijd zo groot is, gebruikt elk aandeel een eigen symbool. Het is een verkorte versie van het aandeel of de volledige naam van het bedrijf. In de Verenigde Staten wordt de Dollar bijvoorbeeld verhandeld als USD en in Europa kennen we de Euro onder de afkorting EUR.

Wat is de ISO 4217-criteria?

Nog even iets over de dollar, die wordt gebruikt in verschillende landen. De eerste twee letters van elk teken zijn zodoende zeer belangrijk om op te letten. Vaak vertegenwoordigt zo’n code een land zelf. Valuta’s als USD, Bitcoin en goud voldoen aan de ISO 4217-criteria. Deze werden in 1978 gepubliceerd door de International Company for Standardization (ISO) en gebruikt zowel alfacodes als numerieke codes voor de weergave van geld.

Standaarden van niet nationale geldsoorten

Maar zoals alles wat te maken heeft met de unieke cryptocurrency markt, wordt Bitcoin bijzonder genoeg verhandeld onder 2 aparte koerstekens, namelijk XBT en BTC. Dit zorgt nog wel eens voor verwarring. XTB is met name van toepassing op de ISO 4217 standaard. Daarin volgt Bitcoin vergelijkbare standaarden van verschillende andere niet nationale geldsoorten, zoals goud, zilver en het edelmetaal palladium.

Waarom heeft XBT potentie als wereldwijde munt?

XBT is een van de twee afkortingen die gebruikt wordt voor Bitcoin. Hoewel BTC nog steeds het meest prominent is, vinden wij XBT beter geschikt een potentieel wereldwijde munt. De X in XBT verwijst naar elke vorm van bezit dat niet gebonden is aan specifieke natie grenzen, net als XAU in goud of XAG op de zilvermarkt. Deze laatste twee monetaire instrumenten worden al honderden jaren internationaal verhandeld en overstijgen landsgrenzen

Niet gebonden aan grenzen

Een van de kenmerken van Bitcoin is dat het niet gebonden is aan grenzen. Daarnaast is het gedecentraliseerd, waardoor het veel meer lijkt op zilver of goud dan de dollar, euro of uuan. Deze laatste valuta zijn verbonden aan de overheid, die de controle erover in handen heeft. Bij cryptocurrencies, zoals Bitcoin, is dat niet het geval.

Waarom kan Bitcoin niet beter XBC genoemd worden?

Bitcoin is een nieuwe innovatie. Het is een uitvinding van Satoshi Nakamoto, die het in 2009 op de markt bracht. Het teken XBT werd gebruikt om zich te onderscheiden van bestaand geld. Tussen BTC XBT/XBT BTC bestaan nauwelijks verschillen. Alleen de code is net een beetje anders. Het vergelijken van XBT met BTC is niet op appels met peren vergelijken. Nee, in feite vergelijk je een soort appels met dezelfde soort appels! Natuurlijk is er nog wel wat verschil. BTC verwijst in sommige gevallen naar het bezit van de cryptocurrency zelf, terwijl de term XBT wordt gebruikt voor meer professionele diensten.

Waarom brengt het XBT en BTC tickersymbool mensen nog steeds in verwarring?

De XBT ticker is nog steeds verwarrend voor degenen die vertrouwd zijn met BTC. Niet alleen de naam, maar ook de tientallen forks van Bitcoin zorgen voor verwarring. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin Cash M (BCH), Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin Diamond (BCD), Bitcoin SV (BSV) en nog vele anderen. Er is echter maar één originele Bitcoin en die maakt gebruik van zowel BTC als XBT.

Bitcoin koppelen aan het symbool XBT: een goed idee?

Het zou goed zijn voor de cryptocurrency markt én financiële wereld om Bitcoin te koppelen aan XBT. Het geeft namelijk veel beter het doel van Bitcoin weer: een wereldwijd betaalmiddel worden.

Meestgestelde vragen over XBT

Een van de meest gestelde vragen over XBT is of het hetzelfde is als Bitcoin. Daar kunnen we een duidelijk antwoord op geven: ja. Bitcoin XBT is de afkorting voor Bitcoin volgens de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) 4217. Het tickersymbool met drie letters verwijst naar het feit dat het niet geassocieerd wordt met een land of regio.

Hoe koop je XBT?

Het kopen van XBT is gelukkig niet ingewikkeld. Je kunt zowel jouw betaalgegevens of creditcard(s) gebruiken om de cryptocurrency te kopen bij een exchange en/of broker. Wel dien je jouw naam, kaartnummer, vervaldatum, veiligheids- en beveiligingscode en andere bijbehorende persoonlijke gegevens te delen. Dit is onderdeel van de Know Your Customer (KYC) procedure en in lijn met de huidige wetgeving. Zijn al je gegevens geverifieerd door de exchange/broker? Dan is het tijd om XBT te kopen.

Digitale betaalsystemen

Tevens is het mogelijk om XBT te kopen met digitale betaalsystemen. PayPal is erg populair onder gebruikers. Hoe er wel rekening mee dat je vrij hoge kosten moet betalen om de crypto te kopen. Bovendien staan sommige systemen, zoals PayPal, niet toe dat je rechtstreeks XBT opneemt.

XBT kopen bij lokale Bitcoin automaat

Wil je graag contant geld inwisselen voor XBT? Maak dan gebruik van een lokale Bitcoin automaat bij jou in de buurt. Vervolgens kun je fiat geld zoals dollars of euro’s inwisselen voor XBT.

Hoe bewaar je XBT?

XBT wordt net als alle andere munten bewaard via een digitale portemonnee die aan de blockchain is gekoppeld. XBT houders kunnen kunnen hun munten op een veilige manier bewaren in een cold wallet of een hard wallet wanneer ze sneller toegang willen tot hun digitale geld.

Wat is is beter: BTC of XBT?

XBT en BTC zijn geen concurrenten van elkaar, omdat ze in de kern hetzelfde zijn. Wel is XBT veel meer geschikt voor internationaal gebruik als valuta. Het is namelijk net als bijvoorbeeld goud en zilver niet gebonden aan landsgrenzen. Zodoende is het zeer geschikt als ticker voor een munt (Bitcoin) met internationale aspiraties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.