Bitcoin is een betrouwbare manier om online transacties te verrichten. Het wordt gereguleerd door een gedecentraliseerd netwerk met een transparante verzameling van regels. Er bestaat veel discussie over de waarde van Bitcoin. Een van de vragen die je regelmatig hoort is waarom deze cryptocurrency waarde heeft. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.
Waarom hebben valuta’s waarde?
Steeds vaker worden Bitcoin en altcoins gezien als een alternatief voor fiatgeld. Maar de vraag is natuurlijk wel: wat geeft elke vorm van valuta waarde? Daar kunnen we redelijk simpel een antwoord op geven. Valuta’s hebben waarde vanwege het feit dat ze kunnen worden gebruikt voor transacties en omdat ze een opslag van waarde zijn.
Is Bitcoin al mainstream?
Succesvol geld heeft nut en is deelbaar. De cryptocurrency Bitcoin heeft waarde omdat het deze kwaliteiten bezit. Uiteindelijk moet deze cryptocurrency een veelgebruikt wereldwijd betaalmiddel worden. Maar daar wringt de schoen. Hoewel de populariteit van Bitcoin steeds meer toeneemt, is het namelijk nog niet mainstream. Veel bedrijven en diensten moeten het nog goedkeuren als dienst van betaling. Er zijn nog een aantal problemen die moeten worden opgelost voordat Bitcoin echt mainstream kan worden. Zo is deze cryptocurrency volgens veel critici niet bepaald duurzaam omdat het minen veel energie kost. En in tijden waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden is dat geen goed nieuws.
Goed nieuws uit El Salvador
Bitcoin is weliswaar nog niet mainstream, maar er zijn zeker positieve ontwikkelingen waar te nemen. El Salvador maakte Bitcoin wettig betaalmiddel op 9 juni 2021. Het is het eerste land dat dit doet. De cryptocurrency kan worden gebruikt voor elke soort deal binnen bedrijven. Overigens blijft de Amerikaanse dollar wel de primaire valuta van El Salvador.
Monetarisme en inflatie: een korte uitleg
Geld is meer dan een opslagplaats van waarde. Deelbaarheid, veerkracht en nut zijn minstens zo belangrijk om succesvol te zijn. Bovendien wordt de waarde van geld én crypto bepaald door vraag en aanbod. Laten we daar even verder naar kijken. Monetarisme is een macro-economisch concept waarin de geldhoeveelheid in een economisch klimaat volgt. Een te grote geldvoorraad kan de prijzen van goederen flink doen stijgen. Dit kan leiden tot een financiële ineenstorting, met alle gevolgen van dien. Een te kleine geldvoorraad kan echter ook economische problemen veroorzaken.
Geen inflatie bij Bitcoin
In het geval van traditionele valuta’s blijven veel regeringen over de hele wereld geld drukken als middel om tekorten te beheersen. Talrijke regeringen werken met een vooraf bepaald bedrag van stijgende kosten van levensonderhoud. Dit dient om de waarde van een traditionele valuta te doen dalen. In de VS zweefde dit percentage historisch gezien meestal rond de twee procent. Bij Bitcoin is de situatie anders omdat het, zoals eerder aangaven, een maximaal aantal van 21 miljoen coins heeft dat kan worden gemined. Dit moet inflatie zien te voorkomen.
Waarom geld nuttig moet zijn
Geld moet nut hebben om effectief te zijn. Consumenten moeten op betrouwbare wijze eenheden van het geld kunnen ruilen voor artikelen en diensten. Dit is een belangrijke reden waarom valuta’s zijn ontstaan: om ervoor te zorgen dat mensen op een markt niet direct hoeven te ruilen voor producten. Daarnaast is het belangrijk dat valuta’s snel van de ene plaats naar de andere kunnen worden overgebracht.
Snelle transacties dragen bij aan waarde
Geld moet snel kunnen worden verplaatst om te kunnen werken binnen een economie. Oftewel: het moet zowel binnen een bepaald land als tussen verschillende landen door middel van transacties overdraagbaar zijn. Bij cryptocurrencies verlopen internationale transacties over het algemeen sneller dan bij traditionele valuta.
Sterkte van geld
Om efficiënt te zijn moet geld duurzaam en sterk zijn. . Munten of biljetten gemaakt van producten die gemakkelijk kunnen worden verminkt, beschadigd of geruïneerd of die na verloop van tijd zo verzwakken dat ze onbruikbaar worden, zijn niet geschikt.
Vervalsbaarheid
Een valuta moet haast onmogelijk te vervalsen zijn. Alleen dan heeft het waarde. Dit geldt ook voor cryptocurrencies. Is is een cryptomunt of valuta niet goed beschermd, dan kunnen kwaadwillenden het geldsysteem verstoren door het te overspoelen met valse biljetten. Dit heeft een negatieve invloed op de waarde van de crypto of het fiatgeld.
De waarde van Bitcoin en schaarste
Om de waarde van Bitcoin te beoordelen, is het belangrijk om het te vergelijken met fiat valuta’s. Laten we ten eerste even kijken naar de schaarste. Toen Bitcoin in 2009 op de markt kwam besloten de ontwikkelaars dat de voorraad tokens beperkt zou worden tot 21 miljoen. De huidige voorraad Bitcoins is ongeveer 18 miljoen. De snelheid waarmee Bitcoin wordt uitgegeven neemt ongeveer elke vier jaar met vijftig procent af. Dit betekent dat de voorraad in 2022 de 19 miljoen gaat passeren.
Maximaal 21 miljoen coins
Of het ooit gaat lukken om Bitcoin duurzamer te maken is een vraag voor de toekomst waar wij geen antwoord op kunnen geven. Lukt dit, dan kan het wel eens echt mainstream worden. Maar de tijd zal het leren. Feit is dat wanneer alle 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn, de totale prijs per cryptomunt ongeveer 514.000 dollar zal bedragen, ongeveer 424.000 euro. In dat geval neemt Bitcoin ongeveer 15 procent van de internationale geldmarkt in.
Wat gebeurt er als er 21 miljoen coins zijn gemined?
Tot nu toe heeft de beschikbaarheid van meer te genereren tokens voor een sterke gemeenschap van miners gezorgd. Dit kan echter sterk veranderen wanneer de limiet van 21 miljoen coins wordt bereikt. Het is lastig om te voorspellen wat er op dat moment gaat gebeuren. De aller-allerlaatste Bitcoin zal pas rond het jaar 2140 worden gemined, dus dat maken we niet meer mee. Over het algemeen kan schaarste de waarde opdrijven. Zoals we zien bij edelmetalen zoals goud.
Deelbaarheid van Bitcoin
21 miljoen Bitcoins zijn veel kleiner dan de meeste traditionele valuta. Bitcoin is deelbaar tot 8 decimale punten. De kleinste eenheid is gelijk aan 0,00000001 Bitcoin en wordt een “Satoshi” genoemd. Dit verwijst naar de anonieme bedenker van de cryptocurrency. Hierdoor kunnen ontelbaar veel individuele eenheden van Satoshis verdeeld worden.
Deelbaar in Satoshi
Eén Bitcoin heeft een veel grotere mate van deelbaarheid dan de Amerikaanse dollar en de meeste andere traditionele valuta. Terwijl de Amerikaanse dollar kan worden verdeeld in centen, of 1/100 van 1 USD, is één “Satoshi” slechts 1/100.000.000 van 1 BTC. Het is juist deze zeer grote deelbaarheid die Bitcoin schaars maakt. Wanneer de cryptomunt in de loop van de tijd in prijs blijft stijgen, kunnen gebruikers met minuscule fracties van een enkele Bitcoin nog steeds deelnemen aan alledaagse transacties. Zonder enige deelbaarheid zou een prijs van bijvoorbeeld 1 miljoen euro voor 1 BTC verhinderen dat de munt voor transacties gebruikt wordt.
Het nut van blockchain technologie
Een zeer groot pluspunt van Bitcoin is het gebruik van de moderne blockchain-technologie. Blockchain is een gedistribueerd grootboek dat gedecentraliseerd en zonder vertrouwen is. Dit betekent dat Bitcoin investeerders geen vertrouwen in elkaar hoeven te hebben om het systeem effectief te laten werken. Dit is mogelijk dankzij een complex systeem van controles en bevestigingen dat centraal staat bij het bijhouden van de blockchain en het minen van nieuwe Bitcoins. En minstens zo belangrijk is dat moderne en veelzijdige blockchain technologie aantoont dat het ook ook buiten de cryptomarkt nut heeft.
Cryptogeld kan niet kapot
Duurzaamheid is een groot probleem voor een traditionele valuta. Neem maar eens een biljet van 50 euro in handen. Het ziet er weliswaar stevig uit, maar toch kan het op bepaalde manieren onbruikbaar worden gemaakt. Zo kan het in stukken worden gescheurd of verbrand. Bitcoin kan daarentegen geen fysieke schade oplopen. Ook dat geeft deze wereldberoemde cryptomunt waarde. Het kan simpelweg niet vernietigd worden zoals een traditionele valuta. Dat wil echter niet zeggen dat Bitcoin helemaal niet verloren kan gaan. Wanneer je als gebruiker jouw privé sleutel verliest, heb je een probleem. In dat geval worden de Bitcoins in de bijbehorende wallet permanent onbruikbaar. Bitcoin zelf wordt echter niet vernietigd en zal altijd blijven bestaan op de blockchain.
Geef een reactie