Uniswap

Wat maakt Uniswap een unieke speler op de cryptomarkt? Uniswap is een Ethereum gebaseerde gedecentraliseerde exchange, simpelweg afgekort tot DEX. Met behulp van deze exchange kun je handelen in verschillende cryptocurrencies. Maar Uniswap is veel meer dan dat. Welke kenmerken maken het uniek op de cryptomarkt? Lees snel verder voor het antwoord?

Uniswap DEX

Gedecentraliseerde exchange

Gedecentraliseerde exchanges oefenen veel aantrekkingskracht uit. Hun doel is om een betere handelservaring te bieden door geen KYC proces aan te bieden. DEX is de afkorting van ‘Decentralized Exchange’. Dit zijn platformen die niet toebehoren aan één persoon of bedrijf. Dit betekent dat er geen tussenpersonen of tussenpersonen betrokken zijn. Het platform zelf wordt beheerd door het netwerk of de community. Tegenwoordig zijn er diverse Decentralized Exchanges actief, waaronder:

 • PancakeSwap
 • ApolloX DEX
 • dYdX
 • Kine Protocol
 • Honey Swap

Wat is Uniswap?

Laten we het over de laatstgenoemde exchange uit het rijtje hebben. Het is de meest populaire DEX en dat is niet zonder reden. Het is een uiterst veilige gedecentraliseerde exchange waar iedereen die dat wil cryptomunten en/of tokens kan kopen of verkopen. Uniswap is een gedecentraliseerde beurs die het voor iedereen mogelijk maakt ERC-20 tokens te kopen of verkopen. De orderboeken zijn liquide en er zijn geen kosten. Iedereen kan beginnen met handelen op Uniswap in slechts een paar klikken.

Liquiditeitspools en liquiditeitsverstrekkers

Uniswap zelf is een gedecentraliseerd ERC20 token protocol. Het biedt liquiditeitspools voor de handel in crypto tokens. Het gebruikt smart contracts om deze uitwisseling te vergemakkelijken. Laten we daar even verder naar kijken om het beter te begrijpen. Gebruikers van Uniswap voegen een gelijke waarde van twee tools aan een liquiditeitspool toe. Door fondsen toe te voegen creëren ze eigenhandig een markt. In ruil daarvoor ontvangen deze zogeheten ‘liquiditeitsverstrekkers’ (LP) een handelsvergoeding voor de transacties die binnen hun pool plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van Uniswap?

Veel gebruikers van Uniswap zijn laaiend enthousiast over de liquiditeitspools van deze exchange. Dit onderdeel is niet alleen populair, maar ook belangrijk. Het vormt de basis van deze gedecentraliseerde exchange. Door voldoende liquiditeit toe te voegen kan deze exchange blijven bestaan. Het toevoegen van fondsen zorgt er immers voor dat er voldoende cryptomunten beschikbaar blijven. De liquiditeitspools zijn zeker niet het enige voordeel van Uniswap. Wij hebben de pluspunten even voor jou op een rijtje gezet:

 • Er is geen KYC proces vereist.
 • Vanwege het ontbreken van tussenpersonen en verplichte identificatie via ID-kaarten is het zeer veilig.
 • Het is zeer transparant en gebruikt een open-source code.
 • Het steunt een groot aantal ERC20 tokens.
 • Het heeft geen kosten om genoteerd te mogen worden en het biedt de meest kostenefficiënte aanpak voor crypto start-ups.
 • Het is voor iedereen mogelijk om een interface te bouwen op Uniswap. Het platform maakt die rechtstreeks verbinding met de smart contracts van Ethereum.
 • Wat zijn de nadelen van Uniswap?

  Net zoals elke exchange brengt Uniswap ook een aantal nadelen met zich mee. Wees je bewust van het volgende:

  • Wanneer je als gebruiker jouw liquiditeit opneemt, krijg je geen vergoeding meer
  • Het steunt alleen assets van het Ethereum platform
  • Hoe begin je op Uniswap?

   Ben je inmiddels ook enthousiast over Uniswap? Gelukkig kun je er vrij eenvoudig beginnen. Ten eerste dien je een crypto wallet te installeren die compatibel is met ERC-20, zoals WalletConnect en MetaMask. Daarna dien je Ether aan de wallet toe te voegen om Ethereum transactiekosten (GAS) te kunnen betalen. Vervolgens kun je beginnen met het omwisselen van tokens op Uniswap. Een fluitje van een cent. We wensen je veel succes op deze exchange!

   https://uniswap.org/