Satoshi Nakamoto de bedenker van Bitcoin?

Wat is er bekend over de persoon die Bitcoin heeft uitgevonden? In augustus 2008 werd Bitcoin.org geregistreerd. Dit domein is vandaag de dag ‘WhoisGuard Protected’ wat betekent dat de identiteit van de persoon die het registreerde privé is. Niemand weet namelijk welke identiteit er schuilt achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, de man of vrouw die Bitcoin heeft bedacht.

De visie van Satoshi Nakamoto

“Ik ben momenteel bezig met de ontwikkeling van een elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder derde partijen” verklaarde Satoshi Nakamoto in de Bitcoin whitepaper uit 2008. ‘Het kernprobleem met traditionele valuta’s is al het vertrouwen dat nodig is om ze te laten functioneren’, voegde hij eraan toe. ‘De geschiedenis van fiat valuta’s staat echter bol van de gevallen waarin de centrale bank dit vertrouwen heeft beschaamd’.

2009: het Bitcoin netwerk gaat van start

De in het artikel geschetste software werd het jaar daarop voltooid en voor het grote publiek beschikbaar gesteld. Op 9 januari 2009 ging het Bitcoin netwerk van start. Een historisch moment, kunnen we wel zeggen. Tot 2010, toen hij zich van het programma losmaakte en het op eigen houtje liet draaien, werkte Nakamoto aan het project met een aantal ontwikkelaars. Nakamoto’s ware naam is nooit openbaar gemaakt en hij (of zij?) heeft zich al jaren niet meer laten zien.

Software is open-source

De software van Bitcoin is open source, wat betekent dat iedereen de code gratis kan bekijken, gebruiken of eraan bijdragen. Verschillende bedrijven en organisaties proberen de software te verbeteren, zoals het Massachusetts Institute of Technology (MIT).