Hoeveel Bitcoin zijn er momenteel in omloop en hoeveel zijn er verloren gegaan?

Bitcoin is de oudste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Sinds Satoshi Nakamoto deze digitale munt lanceerde in 2009 heeft het een ware revolutie teweeg gebracht in de financiële wereld. Bankiers zijn over het algemeen niet blij mee, maar investeerders die veel verdienen met Bitcoin des te meer. Bovendien is deze cryptomunt decentraal én heeft het privacy hoog in het vaandel staan. Genoeg redenen om eens verder te kijken naar Bitcoin. Hoeveel Bitcoins zijn er eigenlijk in omloop en hoeveel van deze cryptomunten is verloren gegaan? Lees snel verder voor het antwoord!

Hoeveel Bitcoins zijn er in omloop?

Op dit moment zijn er ruim 19 miljoen Bitcoins in omloop. Dit aantal verandert ongeveer elke 10 minuten als er nieuwe blokken worden toegevoegd. Ook interessant om te weten is dat er een limiet is aan het maximale aantal Bitcoins dat ooit in omloop zal zijn, namelijk 21 miljoen. Er kunnen niet meer Bitcoins gemined worden dan dit aantal. Wel zal het nog een tijdje duren voordat alle coins zijn gemined. Naar schatting maken onze achter-achter-achter kleinkinderen het mee in 2140.

Hoeveel Bitcoins worden er dagelijks gemined?

Gemiddeld worden er 144 blokken per dag gemijnd, en er zijn 6,25 bitcoins per blok. 144 x 6,25 is 900, dus dat is het gemiddelde aantal nieuwe Bitcoins dat per dag gemijnd wordt. Omdat veel miners nieuwe hashpower toevoegen, worden de laatste jaren vaak blokken gevonden met een interval van 9,5 minuut in plaats van 10. Dit creëert sneller nieuwe Bitcoins, dus op de meeste dagen worden er meer dan 900 nieuwe bitcoins gecreëerd.

Hoeveel Bitcoin miners en miljardairs zijn er?

Op dit moment zijn ongeveer 20.000 miners actief in de mining pool Slush Pool. Ze hebben 12% van de hashrate van het netwerk. Wanneer je er vanuit gaat dat alle pools over dezelfde aantallen beschikken, dan zijn er minstens 1.000.000 mensen die Bitcoins minen. Een deel van hen heeft veel geld, maar er zijn nog niet zo heel veel mensen miljardair door geworden. Tyler en Cameron Winklevoss mogen zich wel Bitcoin miljardairs noemen. Tenminste, zolang de prijs boven de 10.000 dollar ligt. De wereldberoemde tweeling bezit meer dan 100.000 BTC!

Hoeveel Bitcoins heeft Satoshi Nakamoto?

Satoshi Nakamoto is de man die Bitcoin heeft bedacht. Niemand weet wij hij (of zij?) is. Het gerucht gaat dat het een Japanse man is. Maar weten het simpelweg niet. Een paar bijzondere theorieën over Satoshi:

  • De Australiër Craig Wright beweert Satoshi te zijn, maar heeft dat tot op heden niet bewezen. Daardoor heeft hij de bijnaam ‘Faketoshi gekregen’.
  • Wall Street-fraudeur Bernard Madoff zou de echte Satoshi Nakamoto zijn. De regering Obama wist dit, en zette hem daardoor achter de tralies.
  • Het verhaal gaat dat de Duitse kunstenaar Vincent van Volkmer de uitvinder is van Bitcoin. Er schijnt een screenshot te zijn uitgelekt van een gehackt emailaccount van Satoshi. Op de afbeelding is te zien dat Van Volkmer een berichtje naar het emailadres had gestuurd met de tekst ‘The Bee is Free’. Van Volkmer ontkent dat hij dit bericht ooit heeft gestuurd.

De identiteit van Satoshi Nakamoto is een mysterie, net als het precieze aantal Bitcoins dat hij mogelijk bezit. Sommigen schatten dat Satoshi ongeveer 900.000 BTC heeft. Dit aantal wordt echter sterk betwist, omdat sommigen beweren dat hij ongeveer 300.000 BTC heeft.

Hoeveel Bitcoins zijn er verloren gegaan?

Er is geen precies antwoord te geven op de vraag hoeveel Bitcoins er verloren zijn gegaan. Een recente schatting is dat er zo’n 3 tot 4 miljoen bitcoins voorgoed zijn verdwenen.Het is onmogelijk om een precies getal te bepalen omdat een Bitcoin die verloren gaat er precies hetzelfde uitziet op de blockchain als een Bitcoin die niet verloren gaat. We kunnen wel een aantal aannames doen op basis van hoeveel tijd een Bitcoin onbewogen op een adres staat.

Hoeveel van de huidige Bitcoin voorraad is voorgoed verloren?

Hoewel er meer dan 18,5 miljoen BTC zijn geproduceerd, zijn sommige van deze Bitcoin niet meer toegankelijk. Daardoor neemt het circulerende aanbod af. Bitcoins kunnen verloren gaan, verbrand worden of gewoonweg vergeten worden, waardoor deze munten uit de circulatie verdwijnen. Huidige schattingen suggereren dat ongeveer 20 procent van de huidige Bitcoinvoorraad permanent verloren is.

Verloren Bitcoins

Een van de belangrijkste redenen waarom zoveel Bitcoins zijn verdwenen is dat mensen ze simpelweg zijn kwijtgeraakt. Omdat Bitcoin eigenaren toegang moeten hebben tot hun privésleutels of herstelzin om hun Bitcoin over te zetten, verliest iedereen die deze sleutels kwijtraakt ook de mogelijkheid om zijn geld uit te geven.

Pijnlijke voorbeelden uit de praktijk

Hoewel dit meestal slechts resulteert in het verlies van een klein bedrag, zijn er verschillende voorbeelden geweest waarbij duizenden Bitcoin in één keer verloren gingen. Zo verloor een man ooit 7500 BTC omdat hij zijn harde schijf met de coins er op weggooide. We voelen zijn pijn…

Overleden Bitcoin eigenaren

Er is nog een reden waarom sommige Bitcoins in rook zijn opgegaan: de eigenaren zijn overleden. Toen de nog maar 30 jaar oude oprichter van de Canadese cryptocurrency exchange QuadrigaCX overleed nam hij de privésleutels van ongeveer 190 miljoen dollar aan verschillende cryptocurrencies met zich mee het graf in. Hij had onder andere bijna 1000 BTC in bezit. Een gebruiker van Reddit vond onlangs een oude computer die toebehoorde aan zijn overleden broer, die 533 Bitcoin bezat. Maar er zat een addertje onder het gras: de harde schijf van het apparaat ontbrak…

Sommige Bitcoins worden al jaren niet meer verplaatst

Hoewel het onmogelijk is om precies te zeggen hoeveel Bitcoin direct verloren is gegaan door nalatigheid of gewoon pech, zal het op zijn minst in de tienduizenden lopen. Als je het wat rustiger aanpakt en Bitcoin die langer dan vijf jaar niet is verplaatst als verloren beschouwt, dan past ongeveer 20 procent van alle Bitcoin in deze categorie. Volgens een rapport van het bedrijf Chainalysis, dat blockchain analyses verzorgt, uit juni 2020 zijn ongeveer 3,7 miljoen BTC al minstens een half decennium niet meer aangeraakt. Dit betreft ongeveer 40,6 miljard dollar aan Bitcoin die misschien nooit meer verplaatst zal worden. Crypto databedrijf Glassnode schat dat ongeveer 3 miljoen Bitcoin voor altijd verloren zijn.

Hoeveel Bitcoins zijn er gestolen?

Het is onduidelijk hoeveel bitcoins er precies gestolen zijn. 850.000 BTC werden gestolen bij de Mt. Gox hack, die de grootste Bitcoin hack ooit was. Nog eens 120.000 BTC werden gestolen bij Bitfinex in 2016. Samen komt dat neer op ongeveer 970.000 BTC. Gestolen BTC betekent echter niet verloren BTC. Het is waarschijnlijk dat deze gestolen munten nog steeds circuleren, en misschien niet eens in de handen zijn van de oorspronkelijke dieven.

Opzettelijk verbrande Bitcoins

Een groot deel van de Bitcoin is ook opzettelijk naar een van de verschillende ‘burn-adressen’ gestuurd. Dit zijn in feite Bitcoin adressen zonder bekende privésleutel. Het gevolg? Alle BTC die naar het adres is gestuurd is waarschijnlijk voor altijd verdwenen. In de loop der jaren zijn een aantal burn-adressen gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo werd het 1CounterParty-adres gebruikt als onderdeel van Counterparty’s 2014 Proof-of-Burn-evenement. Tot nu toe zijn er meer dan 2.700 BTC verstuurd naar de meer dan 100 verdachte burn-adressen. Naar schatting is er daardoor voor ongeveer 30 miljoen dollar aan Bitcoin uit de circulatie gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.