Ethereum

Wat is Ethereum en hoe werkt het precies? Ethereum is een gedecentraliseerd platform waarop slimme contracten worden uitgevoerd. Wie actief is als crypto trader kan er simpelweg niet omheen. Het is een publieke blockchain die software ontwikkelaars in staat stelt om eigen applicaties te bouwen en in te zetten met behulp van een gedecentraliseerde virtuele machine, de Ethereum Virtual Machine (EVM). Het platform voorziet zijn gebruikers van een programmeertaal die bekend staat als Solidity. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. In dit artikel vertellen we jou graag alles over het fenomeen Ethereum.

Wat zijn smart contracts en waarom zijn ze zo belangrijk?

Smart contracts zijn een essentieel onderdeel van het Ethereum netwerk. Dit zijn computerprotocollen bedoeld om de onderhandeling of uitvoering van een contract digitaal te faciliteren, verifiëren of af te dwingen. Een smart contract is een overeenkomst tussen twee partijen. Eenmaal geschreven, kan het worden geüpload naar de blockchain en krijgt het vervolgens een plekje op het Ethereum netwerk.

Wat is Solidity?

Een belangrijk onderdeel van het Ethereum platform is ‘Solidity’. Dit is een programmeertaal op hoog niveau, ontworpen voor het schrijven van smart contracts. Het is ontwikkeld door de Ethereum gemeenschap om ontwikkelaars in staat te stellen hun eigen gedecentraliseerde applicaties te maken.

Hoe werkt Ethereum?

Het Ethereum netwerk gebruikt een Proof-of-Work systeem om transacties en smart contracts te valideren. Dit betekent dat elke keer dat een transactie wordt gemaakt, miners de geldigheid van de transactie verifiëren. De miner die de transactie valideert, ontvangt een beloning in de vorm van Ether. Dit is de cryptocurrency die binnen het Ethereum-netwerk wordt gebruikt om betalingen mee te verrichten.

Waarom is Ether belangrijk?

Ether is noodzakelijk om te betalen voor diensten en activiteiten op het Ethereum netwerk, zoals het doen van een transactie. Om deze cryptomunt te kopen heb je een digitale portemonnee nodig. In het Engels wordt dit ook wel een ‘crypto wallet’ genoemd. Het is een zogeheten private key, wat een reeks karakters is die alleen jij kent. Je kunt je private key gebruiken om transacties te ondertekenen, zodat ze niet teruggedraaid kunnen worden. Op die manier wordt jouw geld veilig bewaard.

Hoe koop je Ether?

Wie Ether wil kopen moet naar een exchange gaan die het verkoopt, zoals Binance of Bitvavo. Op veel exchanges is het mogelijk om Ether te kopen met zowel crypto als fiatvaluta. Zodra je Ether hebt gekocht, krijgt het een plekje in jouw crypto wallet.

Wat zijn de voordelen van Ethereum?

Er zijn vele voordelen verbonden aan het gebruik van Ethereum. Een groot voordeel is dat het Ethereum netwerk volledig gedecentraliseerd is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is die het netwerk controleert. Omdat het netwerk gedecentraliseerd is, is er geen behoefte aan arbitrage door een derde partij om geschillen tussen de betrokken partijen op te lossen. Het Ethereum netwerk heeft ook geen single point of failure. Dit betekent dat als een server uitvalt, een andere het automatisch overneemt.

Is het Ethereum netwerk veilig?

Een belangrijke vraag die veel mensen stellen is of het Ethereum netwerk veilig is. Daar kunnen we bevestigend op antwoorden. Omdat het netwerk volledig gedecentraliseerd is, is er geen manier voor hackers om het geld of de informatie die is opgeslagen op het netwerk te stelen.

Ga naar de officiële website van Ethereum Ethereum.org