Alles wat je moet weten over Bitcoin: een wereldberoemde cryptomunt

Wist je dat de crypto markt in maart 2022 18,465 digitale munten telde? En dan hebben de ‘dode cryptocurrencies’ nog niet eens meegeteld. Doen we dat wel, dan kom je uit op 10,363 cryptocurrencies! Het is een lange lijst, maar vrijwel iedereen is bekend met Bitcoin. Deze inmiddels legendarische digitale munt werd ontwikkeld door een persoon die het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’ gebruikt. Hij (of zij?) publiceerde in 2008 een whitepaper waarin hij Bitcoin een ‘peer-to-peer electronic cashsystem’ noemde. Oftewel: een digitaal geldsysteem waarin computers gelijk aan elkaar zijn en elkaar diensten aanbieden. ‘Peer’ is dan ook het Engelstalige woord voor ‘gelijke’.

Welk belangrijk kenmerk heeft Bitcoin?

Een zeer belangrijk kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Dit houdt in dat er geen centrale autoriteit betrokken is bij de ontwikkeling en het functioneren van deze cryptomunt. Ook kan de overheid of een financiële instelling zich op geen enkele manier bemoeien met transacties. Dit spreekt zeer veel mensen aan en is voor hen een reden om in te stappen.

Bitcoin, minen en energie

Bitcoins groeien niet aan een boom en ze komen ook niet uit de grond. Nee, het proces dat dit fenomeen mogelijk maakt heet ‘mining’. We schreven er al eerder over. Zonder mining kan Bitcoin niet bestaan. Bij dit proces worden software programma’s gebruikt de een enorme hoeveelheid CPU kracht van het computersysteem vergen. De hoeveelheid energie die Bitcoin kost is dan ook een kritiekpunt die je vaak hoort.

Zijn Bitcoin transacties anoniem?

Bitcoins kunnen verstuurd en gekregen worden tussen mensen die een Bitcoin adres hebben. Je kunt dus niet Bitcoins verzenden naar een crypto wallet met een Ethereum adres en andersom. Doe je dit wel, dan mislukt de transactie. Details en verslagen van Bitcoin transacties worden niet in een enkel computersysteem bewaard, maar verspreid over een peer-to-peer netwerk. Dit gebeurt grotendeels anoniem. Iedereen die dat wil kan Bitcoin transacties bekijken in een blockchain. Er staat bij hoeveel cryptomunten er zijn verstuurd of ontvangen. De identiteit van de persoon die de transactie heeft verricht is echter niet bekend. Veel mensen vinden dit privacy element erg fijn en besluiten daarom te investeren in cryptocurrencies zoals Bitcoin

Maximum aantal Bitcoins in omloop

Belangrijk om te weten is dat er een maximum aantal Bitcoins kan worden gemined namelijk 21 miljoen. Er is een rekensom kun je uitrekenen in welk jaar de laatste 20 procent van alle Bitcoins gemined gaan worden. Waarschijnlijk is dit in 2140, dus we hebben nog wel even de tijd. Of deze cryptocurrency tegen die tijd nog bestaat is een vraag waar niemand antwoord op kan geven, tenzij er zich onder ons tijdreizigers bevinden. De waarde van Bitcoin is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Verschillende factoren zijn van invloed op het koersverloop, zoals de toename of afname van het aantal gebruikers en bepaalde politieke en economische gebeurtenissen. Op dit moment zien we een toename van het aantal Bitcoin investeerders. Zo zijn er in Nederland alleen al 1,6 miljoen crypto beleggers, waarvan een derde in 2021 is ingestapt.

Wat heeft de toekomst voor Bitcoin in petto?

Een ineenstorting van de waarde van Bitcoin is ook niet uit te sluiten. Zo betekende de Russische invasie in Oekraïne begin 2022 slecht nieuws voor de aandelenbeurzen. Dit had ook zijn weerslag op de cryptomarkt. Niemand heeft enig idee waar dit conflict eindigt en welk effect het daadwerkelijk zal hebben op de beurs. Ook het hardhandig aanpakken van Bitcoin exchanges door de overheid is een punt van zorg. Dit kan gebeuren, maar vandaag lijkt het omgekeerde meer voor te komen. Zo is China niet bepaald een voorstander van de cryptomunt. Aan de andere kant zijn er ook landen die cryptocurrencies wel accepteren. Sterker nog: sinds 2022 is Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.