Bitcoin

’s Werelds bekendste cryptomunt: Bitcoin. We bevinden ons op dit moment in het tijdperk van digitale valuta en de vraag naar een digitale vorm van geld groeit. Digitaal geld moet gedecentraliseerd zijn om ervoor te zorgen dat er geen single point of failure is. Oftewel: manipulatie door derden moet worden uitgesloten. Als dit lukt is geld veilig en betrouwbaar. Dit is een van de kernpunten van Bitcoin, de oudste en meest populaire cryptomunt. In dit artikel vertellen we je graag alles wat je moet weten over Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale munt die door iedereen kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen en te verkopen. Het is een vorm van valuta die rechtstreeks van persoon tot persoon wordt uitgewisseld. Het wordt peer-to-peer genoemd.

Wat is blockchain en waarom is het belangrijk voor Bitcoin?

De basis achter Bitcoin en andere cryptocurrencies wordt gevormd door de zogeheten blockchain. Dit is simpel gezegd een chronologische keten van transacties. Elke transactie wordt in een blok gezet en dit blok wordt vervolgens aan de blockchain toegevoegd, waardoor een keten van blokken wordt gevormd. Deze keten helpt om transacties veilig en traceerbaar te houden.

Waarin schuilt de kracht van blockchain?

Een blockchain is in feite een digitaal grootboek dat wordt gebruikt om een grote hoeveelheid gegevens op te slaan in een gedistribueerd netwerk. De blockchain is gedecentraliseerd in die zin dat er geen centrale autoriteit is die hem controleert. De kracht van dit type database is dat het bijna onmogelijk is om te vernietigen. Oftewel: het is vrijwel onmogelijk om het gehele Bitcoin netwerk plat te leggen omdat je dan al die duizenden kopieën over de hele wereld tegelijk zou moeten vernietigen. Dus als we kijken naar Bitcoin dan wordt dit type technologie gebruikt als een manier om geld op te slaan.

Welke rol spelen nodes?

Bitcoin kan niet functioneren zonder zogeheten nodes. Een node is een computer dat een transactie valideert op de blockchain. Een transactie is elke actie of verandering op de blockchain. Een blok is een verzameling transacties en kan worden gezien als een enkele transactie.

Hoe worden Bitcoins gemaakt?

Bitcoins ontstaan natuurlijk niet zomaar. Ze moeten worden gecreëerd en dat gebeurt door minen. Dit is het proces van het oplossen van een complexe wiskundige puzzel om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen, dit proces vereist veel rekenkracht en de mensen die het doen staan bekend als miners. De eerste die de puzzel oplost wordt beloond met een beloning van een aantal Bitcoins. Hoe meer rekenkracht je hebt, hoe meer je van deze cryptovaluta kunt verdienen.

Hoe kom je aan Bitcoins?

Er zijn verschillende manieren om aan Bitcoins te komen, zoals:

  • Het accepteren van cryptocurrencies voor diensten en goederen
  • Het minen van Bitcoins
  • Ze te kopen, bijvoorbeeld op een exchange als Bitvavo of Binance
  • Een Bitcoin-betalende werknemer in dienst nemen

Accepteren van het gebruik van cryptocurrency voor goederen en diensten

Bitcoins zijn digitale valuta die als betaalmiddel worden gebruikt. Steeds meer winkels en bedrijven accepteren ze als betaalmiddel. Toch wordt Bitcoin nog niet geaccepteerd door de belastingdienst. Daarom moet je jouw BTW en andere belastingen in euro’s blijven betalen tot het moment dat de belastingdienst Bitcoins accepteert.

Hoe bewaar je jouw Bitcoins op een veilige manier?

Het is uitermate belangrijk om jouw cryptocurrencies op een veilige manier te bewaren. Dit geldt zeker voor Bitcoins. Hackers liggen helaas op de loer. Bovendien kan jouw computer geïnfecteerd raken met malware, met alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je dergelijke problemen voorkomen door te kiezen voor ‘cold storage’. Dit is het bewaren van jouw Bitcoins buiten het internet. Een optie is bijvoorbeeld het gebruik van een zogeheten hardware wallet. Dit zijn ‘fysieke portemonnees’ die jouw waardevolle cryptomunten opslaan op een veilige locatie. Ze doen dit door gebruik te maken van geavanceerde cryptografie en zijn daarom zeer veilig.

Bitcoin bewaren op een hardware wallet

Een hardware wallet is een klein apparaatje dat jouw private keys opslaat en via USB met uw computer is verbonden. Hiermee kun je jouw Bitcoins versturen en ontvangen zonder jouw privésleutels met iemand anders te delen.

Ga naar de officiële website van Bitcoin Bitcoin.org